koinwnia-0402.jpg

 

Πολλές θεωρίες ακούγονται κατά καιρούς για τις συνθήκες θανάτου του Μέγα Αλέξανδρου. Αυτή που αναστατώνει τελευταία την ιστορική και επιστημονική κοινότητα αφορά στην έρευνα της Κάθριν Χολ από την Ιατρική Σχολή του Ντούνεντιν της Νέας Ζηλανδίας, η οποία υποστηρίζει πως ο μεγάλος Μακεδόνας στρατηλάτης τάφηκε ενώ ήταν ακόμη ζωντανός.

Όπως αναφέρει η Χολ στη μελέτη της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ancient History Bulletin» –και την οποία αναπαράγουν η αμερικανική εφημερίδα «New York Post» και η βρετανική «Sun»–, ο θάνατος του Αλέξανδρου οφείλεται σε μόλυνση από το καμπυλοβακτήριο του πυλωρού (Cambylobacter pylori) στο στομάχι, που του προκάλεσε συμπτώματα που μοιάζουν με τη νευροπαραλυτική πάθηση Guillain-Barre (GBS). Το αυτοάνοσο αυτό νόσημα έπληξε το περιφερικό νευρικό σύστημα του μεγάλου κατακτητή, εμποδίζοντάς τον να κινείται, να μιλά και να αναπνέει για έξι μέρες. Είναι πιθανό, τονίζει το δημοσίευμα, ο Μακεδόνας βασιλιάς να ήταν ζωντανός όταν οι πιστοί του στρατιώτες προετοίμαζαν το σώμα του για την ταφή, το 323 π.Χ.

Οι μύες του Αλέξανδρου είχαν παραλύσει σε τέτοιο βαθμό, που οι γιατροί δεν κατάλαβαν πως ακόμη ανέπνεε όταν δήλωσαν τον θάνατό του, μια εβδομάδα πριν τελικά πεθάνει, τονίζει η «Sun». «Ο θάνατός του είναι η πιο διάσημη περίπτωση “ψευδοθανάτου” ή λανθασμένης διάγνωσης που έχει καταγραφεί ποτέ», υποστηρίζει η Χολ και η ερευνητική της ομάδα, που φαίνεται πως εξάντλησαν όλες τις παλαιότερες διηγήσεις για τα συμπτώματα που παρουσίασε ο Αλέξανδρος, αλλά και νεότερα ιατρικά εγχειρίδια συμπτωματολογίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ασθένεια του Μακεδόνα στρατηλάτη εμφανίστηκε έπειτα από μια έκλυτη νύχτα, όταν κατανάλωσε πάνω από δώδεκα λίτρα οινοπνεύματος. Την επόμενη ημέρα, μάλιστα, αν και παραπονέθηκε για έντονη κόπωση, προτίμησε να καταναλώσει άλλη τόση ποσότητα ποτών. Αναπόφευκτα, καθηλώθηκε από οξείς στομαχικούς πόνους και εμφάνισε πυρετό. Κλινήρης και νιώθοντας αφόρητους πόνους, οχτώ μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μόλις που μπορούσε να ανοιγοκλείσει τα μάτια του και να τρεμοπαίξει τα δάχτυλά του. Την ενδέκατη μέρα κηρύχθηκε νεκρός, μολονότι οι παραστάτες στην κλίνη του διαβεβαίωναν πως έως την ύστατη στιγμή είχε πνευματική διαύγεια.

Κατά τη Νεοζηλανδή ερευνήτρια, αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν το σύνδρομο Guillain-Barre, που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, παραλύοντας τον ασθενή. Σήμερα, το σύνδρομο αυτό προσβάλλει έναν άνθρωπο ανά 100.000 σε ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτό, κατά τη Χολ, εξηγεί την παράλυση στα πόδια και χέρια του πολέμαρχου, ο οποίος στο τελικό στάδιο δεν μπορούσε να μιλήσει. Η ασθένεια, που προκαλείται από ένα βακτήριο του στομάχου, δεν επηρεάζει τις νοητικές δυνατότητες του ασθενούς, εξού και η διαπίστωση της διαύγειάς του.

Η νέα διάγνωση εγείρει εύλογες υποψίες ότι ο Αλέξανδρος κατ’ ουσίαν τάφηκε ενώ ήταν ακόμη εν ζωή. Εκείνη την εποχή, οι γιατροί δεν μετρούσαν τον σφυγμό του ασθενή για να διαπιστώσουν αν ζει, αλλά εξέταζαν ενδείξεις αναπνοής. Όμως, η παράλυση είχε σταδιακά μειώσει τη λειτουργία των αναπνευστικών μυών του Μακεδόνα βασιλιά, μέχρι το σημείο να είναι πολύ αχνή η αναπνοή του ώστε να διαπιστωθεί από τους γιατρούς.

Αργότερα, οι Έλληνες ιστορικοί έγραφαν πως έξι μέρες μετά την ταφή το σώμα του Αλέξανδρου δεν είχε αποσυντεθεί, αναγνωρίζοντας ένα «θαύμα», την απόδειξη πως ο Αλέξανδρος ήταν θεός. Όμως, η Χολ υποστηρίζει ότι αυτό απλώς αποδεικνύει πως ο Αλέξανδρος μπορούσε μεν να αναπνέει ακόμη, αλλά η αναπνοή του είχε μειωθεί τόσο πολύ, που μάλλον θα «βρισκόταν σε κώμα όταν δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες της ταφής του, αλλά εκείνοι δεν ήταν σε θέση να το αντιληφθούν».

Πηγή: New York Post, Sun, La Repubblica

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn