metoo.jpg

 

Τελικά, προφανώς, ό,τι καλύτερο για τον άνδρα είναι να διατηρήσει αναλλοίωτη την τοξική του αρρενωπότητα, κι ας πληθαίνουν οι φωνές για την έμφυλη βία, κι ας αυξάνονται τα ντεσιμπέλ του #MeToo. Το καινούριο διαφημιστικό σποτ της Gillette, όπου οι άνδρες καλούνται να αλλάξουν συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα να μην κοιτάνε σαν ξελιγωμένοι τα οπίσθια των γυναικών στον δρόμο, έκανε κύκλο εργασιών 6,6 δισ. δολάρια, θεωρήθηκε από κάποιους τολμηρό παράδειγμα επικοινωνίας, αλλά προκάλεσε και τον άκρατο εκνευρισμό άλλων: κατά την έναρξη της προβολής του στο YouTube, το βίντεο συγκέντρωσε 67.000 likes έναντι 315.000 dislikes.

Οι αντιδράσεις πολλών ανδρών στο διαφημιστικό της Gillette είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που θέλει τουλάχιστον 200 χρόνια για να «λιώσει». Στην πρόσφατη έκθεσή του σχετικά με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, το προσδόκιμο ζωής, την ισότητα ευκαιριών και άλλους παράγοντες, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προέβλεψε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο αιώνες έως ότου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, και αυτό μόνο όσον αφορά στον εργασιακό χώρο.

Το Νταβός και τα «τρομαγμένα» αφεντικά

Οι προβλέψεις για την ισότητα είναι εφικτές με μετρήσιμα στοιχεία, όπως το ύψος των αμοιβών. Σε επίπεδο αλλαγής νοοτροπίας, όμως, δεν φαίνεται φως από την άκρη κανενός τούνελ. Αντιθέτως, πολλά προσκόμματα κάνουν την εμφάνιση τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας «ένα διαφορετικό (μέτωπο) έκανε εφέτος ντεμπούτο, απασχολώντας κυρίως τους άρρενες συμμετέχοντες: πώς ένας ανώτερος στην εταιρική ιεραρχία άνδρας μπορεί να είναι μέντορας μιας γυναίκας υπαλλήλου χωρίς να υπάρχουν παρεξηγήσεις. “Σήμερα σκέφτομαι δύο φορές να ξοδέψω χρόνο καθοδηγώντας μια νέα γυναίκα συνάδελφο”, δήλωσε ένας Αμερικανός οικονομικός διευθυντής στους “New York Times” υπό το καθεστώς της ανωνυμίας επειδή το θέμα (όπως αναφέρει) είναι “πάρα πολύ ευαίσθητο”». Αυτό το «πάρα πολύ ευαίσθητο» θέμα, ωστόσο, έχει έρθει αντιμέτωπο με αμέτρητες πράξεις (σεξουαλικής) βίας κατά των γυναικών.

Το κίνημα και η ιστορία του

Παρότι πολλοί νομίζουν πως το κίνημα #MeToo γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στις ΗΠΑ με το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης από τον μεγάλο χολιγουντιανό παραγωγό ταινιών Γουαϊνστάιν, και αφού η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα χάσταγκ με αυτό το όνομα, η αλήθεια είναι διαφορετική: έντεκα χρόνια πριν, στη Νέα Υόρκη, η γεννημένη στη φτωχογειτονιά του Χάρλεμ Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ, έχοντας υποστεί η ίδια σεξουαλική κακοποίηση, ως κοινωνικός λειτουργός ήταν για χρόνια σε επαφή με περιθωριοποιημένους ανθρώπους και δραστηριοποιήθηκε στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Αποτέλεσμα; Το 2006 ίδρυσε την Just Be Inc., μια συλλογικότητα που στηρίζει νέες γυναίκες σε θέματα υγείας και ευεξίας, ενώ έναν χρόνο μετά λάνσαρε το «Me Too Movement» ως λαϊκή πρωτοβουλία για την υποστήριξη θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στις φτωχογειτονιές.

Μετά απ’ αυτό «έσκασε» το σκάνδαλο Γουαϊνστάιν, γεννήθηκε το #Me too και μέσα σε μόλις 24 ώρες 12 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστησαν από «ισχυρά» αρσενικά της βιομηχανίας του κινηματογράφου, της μόδας, της πολιτικής, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, των ΜΜΕ, ακόμη και της εκκλησίας.   

Toν περασμένο Σεπτέμβριο, χιλιάδες γυναίκες στις ΗΠΑ, κυρίως αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής καταγωγής, πάμφτωχες εργαζόμενες της πολυεθνικής αλυσίδας των φαστφουντάδικων Mc Donald, έκαναν στάση εργασίας και κατέβηκαν σε διαδηλώσεις σε δέκα πολιτείες απαιτώντας να σταματήσει η εργοδοσία την υποκριτική σιωπή της και τη συστηματική κάλυψη των βίαιων σεξουαλικών επιθέσεων που υφίστανται οι εργαζόμενες από τους προϊσταμένους, τους διαχειριστές, αλλά και τους πελάτες των καταστημάτων της.

Επίσης, στις αρχές Νοεμβρίου περίπου 20.000 χιλιάδες υπάλληλοι της Google έκαναν απεργία με αφορμή τον υποκριτικό χειρισμό από πλευράς του τεχνολογικού κολοσσού απέναντι σε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων από ανώτερα στελέχη, όπως ο διαβόητος Άντι Ρούμπιν (Andy Rubin), ο εφευρέτης του τηλεφώνου Android. 

Οι… πέρα βρέχει

Πρόσφατη ανάλυση των «New York Times» διαπίστωσε ότι, μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης καταγγελίας, τουλάχιστον 200 επώνυμοι άνδρες έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς, με πρώτο και καλύτερο τον Γουαϊνστάιν, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις. Παρ’ όλα αυτά, το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να διαθέτει τον εαυτό της όπως εκείνη θέλει, και όχι όπως ο οποιοσδήποτε άνδρας νομίζει ή επιβάλλει, έχει πολύ και μακρύ δρόμο μέχρι να γίνει πράξη.

Ο βρετανικός «Guardian» δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία συμπυκνώνεται στην εξής διαπίστωση: «Οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες υποτιμούν το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών». Παρά την πολύπλευρη προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα, οι ερευνητές με έκπληξη επισημαίνουν πως η αίσθηση των ανδρών γύρω από το μέγεθος του προβλήματος παραμένει «εκτός τόπου και χρόνου».

Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος-stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn