glypta_Parthenona.jpg

 

Συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutshclandfunk» παραχώρησε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής σχετικά με την αντιδικία που αφορά στην κατοχή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Όπως ανέφερε ο Έλληνας αρχαιολόγος: «Η πλήρης επιστροφή είναι η μόνη λύση. Πρέπει να συνενωθεί ό,τι είναι αναπόσπαστα δεμένο με το μνημείο». Και εξηγώντας ότι δεν τίθεται θέμα δανεισμού αλλά επιστροφής, πρόσθεσε: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των γλυπτών». Επιπλέον, το γεγονός ότι τα γλυπτά αποσπάστηκαν για να εκτεθούν στο Λονδίνο «δεν ήταν ο κατάλληλος τρόπος μεταχείρισης του μνημείου, διότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του». Ο κ. Παντερμαλής τόνισε μάλιστα ότι «το Μουσείο Ακρόπολης ευχαρίστως θα πρόσφερε στους Λονδρέζους κάτι ως αντάλλαγμα».

Προς το παρόν, η καμπάνια «Επιστρέψτε τα» («Bring them back») έχει στόχο να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό 1 εκατομμυρίου υπογραφών προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα επιστροφής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο ερώτημα αν τελικά θα πρέπει ένα διεθνές δικαστήριο να αποφασίσει για το θέμα, ο κ. Παντερμαλής απαντά: «Νομίζω ότι, πιθανώς με δύσκολες αλλά εποικοδομητικές συζητήσεις, μπορούμε να βρούμε λύση μεταξύ μας. Δεν πρόκειται για το αν θα κερδίσει ή θα χάσει κάποιος».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn