Επιστρέφουν τέσσερις συλημένες τοιχογραφίες από τα κατεχόμενα. Πρόκειται για τοιχογραφίες που βρίσκονται από το 2014 στα χέρια της κας Τασούλας Χατζητοφή, ιδρύτριας του οργανισμού «Walk of Truth» και γνωστής για τη συμβολή της στον επαναπατρισμό εκκλησιαστικών κειμηλίων επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’. Σύμφωνα με την επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας δρος Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και με βάση τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ύστερα από την παράνομη κατοχή τους, σήμερα θα περιμένουν τα έργα στη Χάγη η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δύο συντηρητές, εκπρόσωπος της Εκκλησίας και εκπρόσωπος της Αστυνομίας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα εκκλησιαστικά έργα τέχνης που θα παραδοθούν για να επαναπατριστούν στην Κύπρο είναι δύο σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Μονής της Παναγίας Αψινθιώτισσας (μετόχι του Παναγίου Τάφου), που βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο (Συγχαρί), και άλλα δύο από άλλους ναούς στα κατεχόμενα της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα συλήθηκε από τον ναό της Παναγίας Άσσιας και το άλλο από τον ναό της Παναγίας της Τραπέζας, κοντά στην Αχερίτου της Αμμοχώστου. Και τα τέσσερα σπαράγματα εντοπίστηκαν από την κα Χατζητοφή στην κατοχή Καναδού συλλέκτη, ο οποίος, όπως είχε δηλώσει η ίδια, της τα παρέδωσε χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.
Τα τέσσερα σπαράγματα θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)», για τους σκοπούς της οποίας έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50 έργα εκκλησιαστικής τέχνης (εικόνες, τοιχογραφίες, χειρόγραφα και έργα μικροτεχνίας) που προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και την Ιερά Μονή Οσίου Νεοφύτου στην Τάλα της Πάφου.
Η έκθεση καταδεικνύει τον ηγεμονικό ρόλο της παλαιολόγειας τέχνης στο περιβάλλον της φραγκοκρατούμενης Κύπρου και προβάλλει την ακτινοβολία της Κωνσταντινούπολης. Εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο της Λευκωσίας στις 30 Ιανουαρίου και θα μείνει ανοιχτή έως τον Ιούλιο.