Σε νέα εποχή εισέρχεται ενεργειακά η Κρήτη, καθώς σύντομα αποκτά πλήρη ενεργειακή επάρκεια μέσω της διασύνδεσής της με την ηπειρωτική χώρα. Η όλη προσπάθεια μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, αφού στο δημαρχείο Κισσάμου, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, υπογράφηκαν μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο οι συμβάσεις που αφορούν στην πρώτη φάση της διασύνδεσης, τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, με αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2 x 200 ΜV.
«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης κατά την τελετή υπογραφής των συμβάσεων. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα καλύπτεται περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, με τη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας που υπάρχουν στο νησί. «Το ενεργειακό μέλλον του νησιού μπαίνει πλέον σε καινούρια διάσταση και η Κρήτη σύντομα θα είναι ένα "πράσινο" νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το έργο –με την ολοκλήρωσή του το 2020– θα οδηγήσει στην κάλυψη της ζήτησης ρεύματος στην Κρήτη με αξιόπιστο τρόπο για το ορατό μέλλον, χωρίς να απαιτείται η μόνιμη λειτουργία των ακριβών και ρυπογόνων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα επιτρέψει τη δραστική μείωση των χρεώσεων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως) για όλα τα νοικοκυριά, καθώς και την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού της Κρήτης, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση του νησιού.
Στο πλαίσιο των συμβάσεων προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου αγωγού σύνδεσης από τη μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Μεγαλόπολη μέχρι και την περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Από εκεί θα ποντιστεί υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χιλιομέτρων που θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή «Νοπήγια» στον κόλπο Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή 32 χιλιομέτρων κατά μήκος του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης, έως τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων θα είναι 950 μέτρα, και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.
«Πρόκειται για εμβληματικό έργο, που θα καλύψει σε πρώτο βαθμό τις ανάγκες επάρκειας του νησιού», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) κ. Μάνος Μανουσάκης. Όπως πρόσθεσε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο της «μεγάλης» διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, με συνεχές ρεύμα τάσης έως 500 kV και ισχύος 1.000 ΜW. Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει αφετηρία την Αττική και μετά από 330 χιλιόμετρα θα καταλήξει στον Δήμο Ηρακλείου, ώστε κατόπιν σύντομης διαδρομής να συνδεθεί με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης. Το κόστος του έργου της «μεγάλης» διασύνδεσης θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ