Σε εξαιρετικούς οιωνούς βασίστηκε η έναρξη της προσπάθειας για τη δημιουργία Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στον χώρο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων στο Μεσολόγγι, καθώς υπογράφτηκε σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και του δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκου Καραπάνου. Όπως δήλωσε ο υπουργός, προτεραιότητα του έργου, που έχει την πλήρη υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, «είναι η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, η διατήρηση της μνήμης και η απόδοση των οφειλομένων τιμών στους ήρωες. Θα πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό μουσείο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα είναι επισκέψιμο από το σύνολο των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων της Ελλάδας. Παράλληλα, με υλικό που θα συλλεγεί διακλαδικά από τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα δημιουργηθεί κέντρο διαδραστικής ενημέρωσης για την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων, από τις ιερές ημέρες της αντίστασης του Μεσολογγίου μέχρι σήμερα».
Ταυτόχρονα, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι «το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων θα συνεχίσει να λειτουργεί, γιατί κανείς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το ιστορικό στρατόπεδο ούτε να αποσύρει τις δυνάμεις και τη διοίκηση. Θα παραμείνουν ως έχουν». Και στη συνέχεια τόνισε: «Δεν θα είναι ένα σταθερό μουσείο. Δεν θα έχουμε, δηλαδή, κάποια εκθέματα, τα οποία θα βλέπουν τα σχολεία και θα φεύγουν. Θα το εμπλουτίσουμε με τα πιο σύγχρονα μέσα. Θα χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του αρχείου που υπάρχει στον ελληνικό στρατό, το οποίο θα προβάλλεται σε αίθουσες προβολής. Σκοπός μας είναι σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια να έχουμε και τα πρώτα 3D μουσεία και αίθουσες όπου τα παιδιά, διαδραστικά, δεν θα μπορούν απλώς να βλέπουν, αλλά και να ζουν, μαζί με τους επισκέπτες, όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα.
»Δεν θέλουμε το μουσείο να είναι απλώς ένα σημείο όπου θα έρχονται τα σχολεία. Αυτό είναι το πρώτο και δεδομένο. Θέλουμε εδώ, μέσα απ’ αυτό το βιωματικό σχολείο, να δημιουργήσουμε την υποδομή για να γίνει η πόλη του Μεσολογγίου το κέντρο των συνεδρίων που θα αφορούν στην εξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων, στις διακρατικές σχέσεις, στην ιστορία των λαών. Θέλουμε, με επίκεντρο το στρατόπεδο, το Μεσολόγγι να γίνει ένα μεγάλο βιωματικό πάρκο, όπου θα μεταφέρονται κατά καιρούς οι συλλογές των πολεμικών μουσείων της χώρας και θα γίνονται εκδηλώσεις για τις επετείους των μεγάλων ιστορικών στιγμών του έθνους. Θα διαθέσουμε, ως ένοπλες δυνάμεις, τα πρώτα κονδύλια για να ξεκινήσει το μουσείο να αποκτά τη βιωματική του ταυτότητα. Θα μεταφερθούν εκθέσιμα μέσα και από τα τρία όπλα, τα οποία θα βοηθήσουν να γίνει ελκυστικό το μουσείο για τους επισκέπτες, ιδίως για τα σχολεία, και θα προχωρήσουμε με στόχο στο τέλος του επόμενου χρόνου να έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο για τη χρήση νέων τεχνολογιών». Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ