librery.jpg

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης ανοίγει πιλοτικά στο κοινό, με δωρεάν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας

Αν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι το βιβλίο, με την καινοτόμα δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος γίνεται και ο πιο ανέξοδος φίλος του ανθρώπου. Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο αποτελεί μια νέα υπηρεσία που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του «Σχεδίου Υλοποίησης Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και εκπονείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος (ΙΣΝ). Οι ιθύνοντες συνεργάστηκαν, για την ώρα τουλάχιστον, με 14 εκδοτικούς οίκους και ενέταξαν περίπου 2.900 τίτλους βιβλίων 1.500 συγγραφέων, στοχεύοντας στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και την εξοικείωση του αναγνωστικού κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Η δημιουργία της υπηρεσίας ξεκίνησε το 2017, όταν η ΕΒΕ, σε συνέχεια ενδελεχούς έρευνας για παρόμοιες διεθνείς πρωτοβουλίες, σχεδίασε ένα μοντέλο μίσθωσης και χρήσης τίτλων. Η διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο είναι απλή και απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να την ακολουθήσει. Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα χρήσης έως τριών βιβλίων ταυτοχρόνως και έως 18 χρήσεων τον χρόνο, ενώ μπορεί να δανειστεί κάθε βιβλίο αρχικά για 20 μέρες, με δικαίωμα ακόμα μίας ανανέωσης.

Τα βιβλία που είναι προστατευμένα από Adobe DRM έχουν περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των συσκευών στις οποίες μπορούν να διαβαστούν. Κάθε αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει έως πέντε συσκευές για την ανάγνωση του ηλεκτρονικού δανεισμένου βιβλίου. «Επομένως», όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου, «και ο χρήστης διατηρεί ευχέρεια κινήσεων ως προς τις συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα, αλλά και οι δημιουργοί προστατεύονται από την παράνομη αναπαραγωγή και διακίνηση». Με άλλα λόγια, για να διαβάσει κανείς βιβλία προστατευμένα από Adobe DRM χρειάζεται να διαθέτει ένα προσωπικό Adobe ID που αποκτά δημιουργώντας έναν δωρεάν λογαριασμό στην ιστοσελίδα της Adobe, καθώς και ένα ειδικό λογισμικό, το Adobe Digital Editions για PC/Mac, και τις εφαρμογές eReader για τάμπλετ και «έξυπνα» κινητά.

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα ελληνόγλωσσα βιβλία ευρείας θεματολογίας: φιλοσοφία και ψυχολογία, θρησκεία, ιστορία και γεωγραφία, γλώσσα, τεχνολογία και εφαρμοσμένες επιστήμες, λογοτεχνία και ρητορική, κοινωνικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες και μαθηματικά, βιβλιοθηκονομία και επιστήμη της πληροφόρησης, μέσα ενημέρωσης-δημοσιογραφία, μουσειολογία, τέχνες και διασκέδαση.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προς το παρόν το ηλεκτρονικό βιβλίο αποτελεί επιλογή ενός πολύ μικρού ποσοστού Ελλήνων αναγνωστών. Όπως έγραψε πρόσφατα η «Καθημερινή», «στις αρχές του 2017 οι ηλεκτρονικοί τίτλοι βιβλίων ήταν λίγο περισσότεροι από 7.500, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 10% της συνολικής εκδοτικής παραγωγής και στο 1% του συνολικού τζίρου του βιβλίου στην Ελλάδα. Σε ηλεκτρονικές εκδόσεις δραστηριοποιούνταν 138 εκδότες, εκ των οποίων οι 10 μεγαλύτεροι διέθεταν το 64% των τίτλων στην αγορά. Σε άλλη έρευνα που παρήγαγε η ΕΒΕ για τις αναγνωστικές συνήθειες του κοινού (το 2016 διακινήθηκε μέσω facebook και απάντησε δείγμα 6.400 ατόμων) διαπιστώθηκε ότι το 78% ήταν γυναίκες 18-54 ετών, ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, εγγεγραμμένες σε κάποια βιβλιοθήκη, που διαβάζουν πάνω από 6 βιβλία τον χρόνο που προμηθεύονται κυρίως από βιβλιοπωλεία και καταστήματα. Το 60% δήλωσε ότι δεν αγοράζει και δεν διαβάζει ηλεκτρονικά βιβλία γιατί δεν τους αρέσει, δεν τους βολεύει το μέσο και δεν είναι εξοικειωμένοι. Ένα ποσοστό 75% απάντησε ότι, εάν η τοπική βιβλιοθήκη διέθετε κατάλληλη υποδομή για ηλεκτρονικά βιβλία, θα την αξιοποιούσαν».

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης βρίσκεται σε πιλοτική έκδοση και μέσα από τη χρήση, τη συλλογή στατιστικών και τη διεξαγωγή στοχευμένης έρευνας αναμένεται το επόμενο διάστημα να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας. H διεύθυνση του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου είναι: ereading.nlg.gr  

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn