k1.jpg

 «Χαμένοι στη μετάφραση» της ελληνικής πραγματικότητας είναι οι νέοι - Έρευνα της Alco για λογαριασμό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Ελπίδα και ασφάλεια. Έλλειψη εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς και ταυτόχρονα αποδοχή του ρουσφετιού. Προσδοκία και παράλληλα απογοήτευση. Αγωνία για την ανεργία, αλλά και προσμονή για μια θέση εργασίας στην Ελλάδα, στο επιθυμητό αντικείμενο. Οι νέοι, ή τουλάχιστον μερίδα τους, παρότι αισιοδοξούν προφανώς χάρη στα νιάτα τους, μοιάζουν μπερδεμένοι και χαμένοι στη μετάφραση της ελληνικής πραγματικότητας. Η εικόνα προκύπτει από την «Έρευνα για τη νεολαία» που διενήργησε σε συνολικά 1.500 νέους η εταιρεία Alco για λογαριασμό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Οι αξίες διαφοροποιούνται

Το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», συχνά παρεξηγήσιμο που ωστόσο μπορεί ακόμη να ταυτίζεται με τις αρχές του προσκοπισμού, μοιάζει να τροποποιείται. Στην έρευνα, η καθολική αποδοχή (99%) απαντά σε δύο λέξεις: «οικογένεια, αξιοπρέπεια». Οι νέοι που ρωτήθηκαν δηλώνουν για ακόμη μια φορά και χωρίς περιστροφές την απέχθειά τους, ή αλλιώς έλλειψη εμπιστοσύνης, προς το κράτος, παρόλο που σχεδόν οι μισοί απ’ αυτούς (41%) υποστηρίζουν ευθαρσώς ότι, αν η οικογένειά τους είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πολιτική γνωριμία για να βοηθήσει σε κάτι, με άλλα λόγια ρουσφέτι, θα το δέχονταν. Η απάντηση σαφής, οι λόγοι όμως προς το παρόν αρκετά δυσερμήνευτοι. Βέβαια, το γεγονός ότι η μεγάλη αγωνία τους ονομάζεται «ανεργία» μπορεί και να εξηγεί την αντίφαση.

Η ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 3 ως τις 30 Απριλίου 2018 σε 1.000 άτομα 17-29 ετών σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε 500 άτομα 15-17 ετών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο. Και όπως καταδεικνύει, η πρώτη κατηγορία νέων παλεύει ανάμεσα στην ανασφάλεια και την ελπίδα. Το πιο ισχυρό θετικό συναίσθημα που νιώθουν για τη ζωή τους είναι η ελπίδα (26%), ενώ ακολουθούν η αισιοδοξία και η σιγουριά (23% και 2% αντίστοιχα). Απ’ την άλλη, κυριαρχεί η ανασφάλεια (25%) και έπονται η απογοήτευση και η οργή (12% και 11% αντίστοιχα).

Εκκλησία κάτω από τη βάση 

Με… μετεξεταστέα την εμπιστοσύνη προς την Εκκλησία (40%), οριακή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις (50%), πολύ πιο χαμηλή προς κόμματα, Βουλή, συνδικαλισμό και ΜΜΕ, και ενδιαφέρον στο ναδίρ για τις πολιτικές εξελίξεις, οι νέοι ακροβατούν. «Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και ότι τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή για νέους ανθρώπους» επισήμανε ο πρόεδρος του δ.σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Ισίδωρος Κανέτης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Ελπίζοντας να βρουν δουλειά στον τόπο τους και στο αντικείμενο τους, αλλά και παλεύοντας ανάμεσα σε αντικρουόμενα συναισθήματα, οι νέοι ενδεχομένως προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση στρεφόμενοι στις αξίες των διαπροσωπικών σχέσεων, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά.

Φιλία, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη

Η αξιοπρέπεια, η φιλία και η αλληλεγγύη είναι αξίες που υπερέχουν, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται το χρήμα. Σε επίπεδο προτεραιοτήτων, η προσωπική ζωή και οι φίλοι υπερτερούν της επαγγελματικής προοπτικής και των δικαιωμάτων. Όσο για τη σχέση με τον εθελοντισμό, η εικόνα είναι συγκεχυμένη: το 49% δήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, ωστόσο, παρότι στο αξιακό σύστημα η έννοια της αλληλεγγύης κατέχει υψηλότατο ποσοστό (94%), το 73% απάντησε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έχει λάβει μέρος σε καμιά εθελοντική πρωτοβουλία. Στην ερώτηση αν θα υποστήριζαν την πρόθεση κάποιου φίλου ή φίλης να γίνει πρόσκοπος, το 62% απάντησε θετικά.

Πέρα από τη συνολική εικόνα της «Έρευνας για τη νεολαία» πάντως, με τα αισιόδοξα ή απαισιόδοξα αποτελέσματά της, ο κ. Κανέτης τόνισε πως τα συμπεράσματά της «θα αποτελέσουν σημαντικό βοηθό για όσους άμεσα ή έμμεσα απευθύνονται στη νεολαία και ασχολούνται με τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστεί ο σχεδιασμός των προγραμμάτων της προσκοπικής κίνησης».

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn