koinonia_oct15.jpg

 

Τι ακολουθεί μια ανέλπιστα καλή περσινή χειμερινή σεζόν; Θα επενδύσουν οι Έλληνες στον χειμερινό τουρισμό; Ποια είναι τα μηνύματα που δίνει αυτή τη στιγμή η αγορά;

Τον περσινό χειμώνα, όταν ακόμα ο κορονοϊός ήταν σχεδόν «άγνωστη λέξη» σε Ελλάδα και Ευρώπη κι όλα αυτά που ζούμε σήμερα φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, η χειμερινή τουριστική σεζόν στη χώρα ζούσε έπειτα από χρόνια μια από τις πιο ανθηρές στιγμές της.

Φέτος, λίγο πριν από την έναρξή της και με πολλές από τις πιο κερδοφόρες περιοχές στη χώρα μας (όσον αφορά στον χειμερινό τουρισμό) να βρίσκονται σε επιδημιολογικά δύσκολη κατάσταση, το κλίμα στην αγορά είναι βαρύ.

Τι θα γίνει με τα χιονοδρομικά κέντρα

Ο Θάνος Παναγιωτόπουλος, διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου στο Καϊμακτσαλάν, εμφανίζεται προβληματισμένος. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση σύνταξης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία και υποθέτουμε ότι θα έχουν συνεχείς αλλαγές και τροποποιήσεις όσο πλησιάζουμε προς το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Σχεδιάζουμε τώρα τις προτάσεις μας και θα περιμένουμε την έγκριση από το κράτος», εξήγησε μιλώντας στο Sputnik.

«Σημαντικό ρόλο παίζει πλέον πώς διαμορφώνεται ο υγειονομικός χάρτης. Η Πέλλα, για παράδειγμα, όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο μας, είναι αυτή τη στιγμή στο επίπεδο 3-πορτοκαλί. Βέβαια, έχουμε μπροστά μας δύο μήνες. Πολλά μπορεί να αλλάξουν ως τότε, το τοπίο είναι μεταβλητό. Άλλωστε πριν από τις 10 Δεκεμβρίου τα χιονοδρομικά συνήθως δεν ανοίγουν», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, οι ίδιοι δεν θεωρούν τα χιονοδρομικά κέντρα επικίνδυνους χώρους για τη διασπορά του κορονοϊού. Οι αποστάσεις που τηρούν οι σκιέρ είναι εξ αντικειμένου μεγάλες. Την ίδια στιγμή, είναι όλοι εφοδιασμένοι με γάντια, σκούφο, μάσκες, περιλαίμια. Υπάρχει δηλαδή καλή προφύλαξη.

«Το πιο κομβικό θέμα είναι η φιλοξενία στα σαλέ, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για εμάς, δεδομένου ότι φτάνουν να κάνουν τον ίδιο τζίρο με το χιονοδρομικό κέντρο. Είναι μεγάλη πηγή εσόδων», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Το σαλέ στο δικό μας χιονοδρομικό είναι 1.700 τ.μ. αλλά, αν χρειαστεί να αραιώσει ακόμα περισσότερο ο κόσμος και υπάρχουν αρκετοί επισκέπτες, η κατάσταση θα δυσκολέψει. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι διάθεση θα έχει φέτος τον χειμώνα ο κόσμος για διακοπές αλλά και πώς θα είναι τα οικονομικά του, δεδομένου ότι η εργασία πολλών δέχεται μεγάλο πλήγμα την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα όμως και να μπορεί κάποιος οικονομικά να υποστηρίξει ένα χειμερινό ταξίδι, είναι πολύ πιθανό να φοβηθεί τελικά τον κορονοϊό ή (να φοβηθεί) να κάνει μια επένδυση σε ένα ταξίδι αν αυτό θα πρέπει να γίνει με πολλούς περιορισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ούτε και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουν έναν μπούσουλα ως προς το τι να κάνουν. Δεν γνωρίζουν δηλαδή πόσο να επενδύσουν στην επιχείρησή τους: πόσο προσωπικό να προσλάβουν, πόσες προμήθειες να αγοράσουν. Όλα θα αποφασιστούν τελευταία στιγμή.

Κι όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν πέρυσι τον χειμώνα σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου με 50.000 επισκέπτες.

Όπως πάντως προβλέπει ο ίδιος: «Η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες στα χιονοδρομικά κέντρα φέτος. Την ίδια στιγμή, είναι και τα σύνορα σφραγισμένα από γειτονικές χώρες, απ’ όπου είχαμε πολλούς επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε ήδη σχεδόν πανέτοιμοι και αναμένουμε τα τελικά πρωτόκολλα έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι μέτρα θα προβλεφθούν, πώς θα επιτευχθεί η εφαρμογή τους, το απαιτούμενο προσωπικό και οι προμήθειες. Θα είναι δύσκολη και ιδιαίτερη σεζόν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

«Της τελευταίας στιγμής θα είναι οι αληθινές κρατήσεις»

Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις που κάνει ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι αλλά και απογοητευμένοι, γιατί πέρυσι τα Χριστούγεννα είχαμε πάει πραγματικά εξαιρετικά. Ένα 30% των ξενοδοχείων στην περιοχή μας δεν άνοιξε καθόλου απ’ όταν επιβλήθηκαν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα και μετά. Μόνο αν καταλαγιάσει ο κορονοϊός, θα φτιάξει η κατάσταση αλλά και πάλι υπάρχει το θέμα της κακής οικονομικής κατάστασης του κόσμου μέσα στην πανδημία», τονίζει ο κ. Ζαφείρης.

Περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση δηλώνει: «Κάποιες κρατήσεις υπάρχουν για την 28η Οκτωβρίου αλλά και για πιο μετά, για τις γιορτές, αλλά τις θεωρούμε ψεύτικες, εικονικές. Οι αληθινές θα είναι αυτές της τελευταίας στιγμής. Κι όλα αυτά ενώ τα αρμόδια υπουργεία δεν μας έχουν αποζημιώσει ακόμη για τους μήνες που έχουν ήδη τρέξει τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ αλλά και το Τουρισμός για Όλους. Την ίδια στιγμή, ακόμα κι αν ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας, δεν ξέρουμε αν το κράτος θα μας δώσει τη δυνατότητα –εάν δεν πάει καλά η σεζόν ή εάν αποτύχει και τελείως– να στηριχθούμε οικονομικά: αν θα μπορούμε, για παράδειγμα, να βάλουμε τους υπαλλήλους μας σε αναστολή».

«Οι τιμές στα δωμάτια δεν πέφτουν πιο κάτω»

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, οι φόβοι των ξενοδόχων είναι πολλοί, με βασικό το ότι το «ημι-lockdown» σε πολλές ελληνικές πόλεις αποτρέπει τον κόσμο από το να ταξιδέψει. Τα ταξίδια άλλωστε είναι από τη φύση τους συνυφασμένα με την ελευθερία κινήσεων.

Από την άλλη, υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για αλλαγή της ψυχολογίας από το κοινό, που δεν θέλει να περάσει έναν «εσωστρεφή» χειμώνα και επιθυμεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλει «νερό στο κρασί» του.

«Όσο για τις τιμές στα δωμάτια, δεν πέφτουν πια πιο κάτω», υποστηρίζει ο κ. Ζαφείρης και συμπληρώνει: «Σκεφτείτε ότι αν κάποιος κάνει κράτηση έγκαιρα, π.χ. για τις γιορτές, θα μπορεί να κλείσει στην Τσαγκαράδα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 60 έως 100 ευρώ».

«Ακυρώνονται σωρηδόν οι κρατήσεις για την 28η Οκτωβρίου»

«Το ότι αυτή τη στιγμή τα Γιάννενα υγειονομικά είναι σε κατάσταση σχεδόν προς το κόκκινο μας κόβει τα πόδια», εξηγεί με τη σειρά του ο Σπύρος Σουρέλης, πρόεδρος των ξενοδόχων Ιωαννίνων.

«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μέχρι στιγμής είχαμε μια κίνηση της τάξης του 20%-25%. Όσο για τις κρατήσεις για την 28η Οκτωβρίου, μέχρι να μπουν τα Γιάννενα σε αυτή την κακή κατάσταση με τα κρούσματα, είχαμε φτάσει να έχουμε κρατήσεις σε ποσοστό 80%. Οι τιμές είναι πολύ καλές, κάποιος μπορεί να νοικιάσει ένα καλό δίκλινο με πρωινό στο Ζαγόρι με 50 ευρώ», επισημαίνει και συμπληρώνει:

«Θεωρούσαμε λοιπόν ότι βρισκόμασταν σε καλό σημείο κι ότι θα απορροφούσαμε το κομμάτι του χειμερινού τουρισμού που δεν μπορεί να κάνει διακοπές λόγω περιορισμών στο εξωτερικό. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή. Πέσαμε ήδη στο 50% για την 28η Οκτωβρίου κι όλο κατεβαίνουμε. Για εμάς το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος είναι το πιο καλό μας μέσα στον χρόνο και τώρα είναι όλο στον αέρα. Στα χαρτιά βλέπουμε μια ζήτηση για την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί την ώρα… της κρίσης. Όλα θα είναι ρευστά μέχρι την τελευταία στιγμή και θα εξαρτηθούν από την πορεία του κορονοϊού σε κάθε περιοχή».

Καταλήγοντας ο κ. Σουρέλης προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα τύπου Τουρισμός για Όλους, οι χειμερινοί προορισμοί «θα τσακιστούν» φέτος.

Το καλό είναι πάντως, όπως ανέφερε τόσο ο κ. Σουρέλης όσο και ο κ. Ζαφείρης, ότι μέχρι στιγμής ελάχιστα είναι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε  ξενοδοχεία, ενώ και τα πρωτόκολλα, που δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν, σύμφωνα και με τους δύο ξενοδόχους, είναι ήδη πολύ αυστηρά και τηρούνται με ευλάβεια.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn