epikairotita_sep30.jpg

 

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού παραμένει η Αττική, όπου εντοπίζεται η πλειονότητα των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση. Τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη στην Περιφέρεια ήταν 240, ενώ το σύνολό τους έκανε άλμα, καθώς ανακοινώθηκαν 416 νέα.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφέρεια. «Η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντος, μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στο κέντρο της Αθήνας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Αθηναίων, όπου εντοπίζεται αυτή η συρροή κρουσμάτων, ανακοίνωσε χθες μια σειρά ενεργειών. Είναι «μια πολύ μελετημένη και στοχευμένη πολιτική», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανακοινώνοντας τις κινήσεις κατά της διασποράς του ιού. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας».

Οι ενέργειες που αποφασίστηκαν είναι οι εξής:

  • Μετατροπή των οκτώ Λεσχών Φιλίας σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την Covid-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.
  • Διάθεση περισσότερων rapid tests για την αύξηση ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων.
  • Ενταντικοποίηση των rapid tests στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας.
  • Ενίσχυση των ομάδων του Δήμου που δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων, από νοσηλευτές.

Οι τρεις πηγές

Σύμφωνα με όσα έχει γνωστοποιήσει ο ΕΟΔΥ, είναι τρεις οι πηγές που ανησυχούν τις Αρχές σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική. Αυτές είναι: 

  • Εισαγόμενα κρούσματα.
  • Δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια.

Πάνω από το 1 ο δείκτης Rt στην Αττική

Παράλληλα, σύμφωνα με τη 16η έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19, το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Περιφέρεια της Αττικής. 

Ο ΕΟΔΥ εκτιμά πως ο δείκτης Rt κυμαίνεται στο 1 για τη χώρα συνολικά (αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση), ενώ στην Αττική υπολογίζεται πως είναι άνω της μονάδας.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn