por7.jpg

 

Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με τα νέα κρούσματα, σε συνδυασμό με τις νέες εστίες μόλυνσης που εντοπίζονται, όπως και τα αυξημένα κρούσματα στο νησί του Πόρου, που ανάγκασαν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη και να αποφασίσει περαιτέρω μέτρα για το νησί, δείχνουν την εικόνα που επικρατεί στη χώρα σχετικά με την πανδημία και τα κρούσματα.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη χθεσινή ημέρα, στη χώρα καταγράφηκαν 153 νέα κρούσματα του ιού, με τα 11 να έχουν εντοπιστεί σε ελέγχους σε πύλες εισόδου προς την Ελλάδα.

pin78Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 5.123, εκ των οποίων το 54,6% αφορά σε άνδρες, ενώ 1.370 κρούσματα, σε ποσοστό δηλαδή 26,7%, θεωρούνται πως συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 2.551, που σημαίνει ποσοστό 49,8%, συνδέονται με γνωστά ήδη κρούσματα.

Το αισιόδοξο γεγονός είναι πως αν και 14 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, με τους νεκρούς να παραμένουν στους 210.

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων την Πέμπτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 153 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη αποτελούν αρνητικό ρεκόρ, καθώς είναι από τις ημέρες με τα περισσότερα νέα κρούσματα, ύστερα από τα 159 και τα 161 που είχαν καταγραφεί σε ημέρες μέσα στους πρώτους μήνες της πανδημίας, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η έκτακτη σύσκεψη της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον Πόρο

Η αυξητική τάση στα κρούσματα του κορονοϊού που παρατηρήθηκε στο νησί του Πόρου ανάγκασε τον κ. Χαρδαλιά να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ υπήρξε συνεννόηση με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόρδα και με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις23:00 έως τις 07:00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπωςlive πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτώνάνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων, σε κάθε τραπεζοκάθισμα, έως τέσσερα άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, οπότε επιτρέπονται έως έξι άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σεεξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 10 ημέρες από τις 06:00 της 7ης Αυγούστου έως τις 06:00 της 17ης Αυγούστου.

Λόγω των ανησυχητικών στοιχείων από το νησί σήμερα μεταβαίνει στον Πόρο ειδικό κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), επίσης θα μεταβεί δεκαμελές ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας, ώστε να βοηθήσουν στην τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων, ενώ και το Λιμενικό θα στείλει από την πλευρά του ομάδα που θα εποπτεύσει την τήρηση και την εφαρμογή των οδηγιών και των κανονισμών στο πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Εβδομάδα αφύπνισης – τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μίλησε για «κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης», προσθέτοντας πως αν παραστεί ανάγκη θα παρθούν και άλλα μέτρα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου. Τα ενδεχόμενα μέτρα θα αποφασιστούν μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπάρχουν τρεις εστίες ανησυχίας:

Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής, αφού ορισμένοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αφορά στις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ αλλά και σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. «Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές εκδηλώσεις μας, και στη διασκέδαση, και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως είπε, η τρίτη πηγή ανησυχίας εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επεσήμανε δε πως «και για τις τρεις αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα».

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνονται μέτρα για την είσοδο στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα, ενώ οι εργάτες γης δεν θα έχουν δικαίωμα νέας εισόδου μέχρι νεωτέρας, και από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η είσοδος στη χώρα θα επιτρέπεται από συγκεκριμένα φυλάκια. Όσο για τους κατόχους δελτίων ομογενών, θα είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση φόρμας εισόδου.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει όπου χρειαστεί.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn