koinonia0906.jpg

 

Ανησυχία έχει προκύψει μετά τα 97 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πρόκειται, ειδικότερα, για 30 κρούσματα, που εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό, καθώς και για ακόμα 29 στην περιοχή της Ξάνθης. Τα υπόλοιπα είναι αδιευκρίνιστης προέλευσης.

Οι παραπάνω αριθμοί, όπως είναι φυσικό, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες φοβούνται τον κίνδυνο τοπικών εξάρσεων της Covid-19, όπως ακριβώς συνέβη στην περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης.

Παράλληλα, έχει εγερθεί ζήτημα για τα «εισαγόμενα» κρούσματα, δηλαδή για άτομα θετικά στον ιό, τα οποία έρχονται από το εξωτερικό.

Επανέρχονται οι καθημερινές ενημερώσεις

Ως μια πρώτη κίνηση, ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να επαναφέρει τις γραπτές ενημερώσεις σε ημερήσιο επίπεδο προκειμένου να υπάρχει καθημερινή ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε την ανησυχία των ειδικών. Ερωτηθείς για την περίπτωση της Ξάνθης, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στο Ραμαζάνι και στον συνωστισμό.

«Άρα οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι, που είναι ταξίδια από το εξωτερικό, εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και ο συγχρωτισμός και ο συνωστισμός, έδωσαν ήδη τα πρώτα τους δείγματα, ότι είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Επαναφορά τοπικών lockdown

Στο ίδιο πλαίσιο ο έγκριτος καθηγητής δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων, όπως, για παράδειγμα, η επιβολή τοπικού χαρακτήρα lockdown.

«Υπάρχει ενδεχόμενο οι επόμενες κινήσεις να είναι αφενός η λήψη μέτρων στα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, αφετέρου σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας», υπογράμμισε.

Γνωστοποίησε δε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών.

«Να υπενθυμίσω ότι η επιδημία δεν έφυγε, όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα, τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε ανεξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε έπειτα από 14 ημέρες», κατέληξε ο κ. Σύψας.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn