epistolh-0604.jpg

Κύριοι Υπουργοί,

Το Επιμελητήριό μας παρακολουθεί τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, ώστε να παραμείνει ενεργή η επιχειρηματική κοινότητα, εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που πλήττει όλο τον πλανήτη και βεβαίως τη χώρα μας.

Είμαστε αρωγοί σε κάθε σας προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουμε την επιστολή αυτή σχετικά με την απόφασή σας για την αναστολή της προθεσμίας λήξης εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιόγραφου, συν τις λεπτομέρειες που αναφέρεται πως θα περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί.

Η πρωτοβουλία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η δραστηριότητα, ως έχουσες μηδενικό τζίρο αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, πως υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα επιχειρήσεων που λειτουργούν και η πλειοψηφία αυτών ανήκει στην κατηγορία των επιχειρήσεων που καλύπτουν βασικές ανάγκες της κοινωνίας, όπως είναι οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, οι φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και οι άμεσα με αυτές συνδεόμενες επιχειρήσεις, που υποστηρίζουν και καλύπτουν δηλαδή τη δραστηριότητα αυτών των βιομηχανιών, όπως εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, μεταφορικές επιχειρήσεις, αποθήκες, εταιρίες καυσίμων κ.λπ.

Επιμελητήριο Αχαΐας

Οι επιχειρήσεις αυτές για να λειτουργούν ομαλά, χρειάζονται ρευστότητα, ώστε αντίστοιχα να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους προς το προσωπικό τους, τις προμήθειες πρώτων υλών και λοιπών υλικών, όπως και τη συντήρησή τους.

Με την απόφαση αυτή για την παράταση των επιταγών, θα στερηθούν την απαραίτητη ρευστότητα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εργασιών τους που σημαίνει σταδιακή μείωση της παραγωγής και των εργασιών τους και τελικά οδυνηρά αποτελέσματα για την αγορά, την οικονομία και την κοινωνία.

Δεν πρέπει λοιπόν, με την επί της αρχής ορθή πρωτοβουλία σας για παράταση του χρόνου λήξης των επιταγών να δημιουργούν ή να επιταχύνουν ζητήματα βιωσιμότητας στους κύριους επιχειρηματικούς κλάδους που τη στηρίζουν σε όλο το φάσμα της διατροφικής και υγειονομικής υποστήριξης της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς εισηγούμεθα τα ακόλουθα:

Για αξιόγραφα που είναι εκχωρημένα σε τράπεζες ή βρίσκονται στους κομιστές και αφορούν κυρίως στις επιχειρήσεις που πιο πάνω αναφέραμε, προτείνουμε:

-Να χρηματοδοτηθούν οι εκδότες των επιταγών με δάνειο ισόποσης αξίας της επιταγής, από την τράπεζα που τους έχουν χορηγήσει το block επιταγών, με επιτόκιο μηδενικό ή με αντίστοιχη επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ή και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θα πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν ένα μερίδιό της ζημιάς που συντελείται και όχι μόνο το κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι.

-Η τράπεζα θα αναλαμβάνει την υποχρέωση ώστε το προϊόν της χρηματοδότησης να το καταθέτει σε λογαριασμό του κομιστή μετά από αντίστοιχη παράδοση του σώματος της επιταγής, από τον κομιστή στη χρηματοδοτούσα τράπεζα, συνοδευόμενο με το αντίστοιχο παραστατικό που αιτιολογεί την έκδοση της επιταγής, όπως τιμολόγιο, σύμβαση ή καρτέλα λογιστηρίου.

Επιμελητήριο Αχαΐας

Κύριοι Υπουργοί, θεωρούμε πως με τα ανωτέρω, θα λειτουργήσει αφενός η διευκόλυνση των επιχειρηματιών που έχει ανασταλεί η δραστηριότητά τους, παράλληλα με την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων που συνεχίζουν και κυρίως καλύπτουν βασικές ανάγκες της αγοράς, μέχρι να εξέλθει η οικονομία μας από αυτή την εφιαλτική κρίση.

Κυρίως δε σε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να είναι δεδομένη η συνεργασία όλων των φορέων της οικονομίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για επεξηγήσεις ή λεπτομέρειες επί της προτάσεώς μας, εφόσον αυτό απαιτηθεί.   

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Πλάτων Μαρλαφέκας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn