inst12.png

 

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, 10.00-18.00

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Είσοδος ελεύθερη

in12To Γαλλικό Ινστιτούτο, πιστό στο σταθερό ετήσιο ραντεβού του με τους υποψήφιους σπουδαστές, οργανώνει και το 2020 την έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Γαλλία είναι η 4η χώρα υποδοχής διεθνών φοιτητών στον κόσμο. Προσελκύει φοιτήτριες και φοιτητές χάρη στα προγράμματα σπουδών αριστείας με ελάχιστο κόστος εγγραφής. Η Γαλλία ξεχωρίζει ως φάρος πολιτισμού, επιστήμης και καινοτομίας, διαθέτοντας μια σταθερή και ισχυρή οικονομία και υψηλής ποιότητας συνθήκες ζωής.

Με στόχο να προσελκύσει ακόμα περισσότερους διεθνείς φοιτητές και να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής τους, η Γαλλία εφαρμόζει την εκστρατεία «Bienvenue en France». Τα προγράμματα σπουδών στα αγγλικά θα πολλαπλασιαστούν, οι υποτροφίες για τους αλλοδαπούς φοιτητές θα τριπλασιαστούν και τα πανεπιστήμια καλούνται να απλοποιήσουν την έλευση των διεθνών φοιτητών και να βοηθήσουν στην αναζήτηση στέγης με το έμβλημα της πιστοποίησης «Bienvenue en France».

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συμμετέχει ενεργά σε αυτό το φιλόδοξο έργο διοργανώνοντας την ετήσια έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία, που προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει από κοντά πολλά γαλλικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να ενημερωθεί για τα προγράμματα σπουδών τους, καθώς και για το σύστημα υποδοχής τους.

Στην έκθεση σπουδών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος θα συμμετάσχουν δυναμικά γαλλικά πανεπιστήμια με διεθνή προσανατολισμό, σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων παγκοσμίου φήμης, σχολές μηχανικών μεγάλου κύρους με σκοπό να παρουσιάσουν τα προγράμματα σπουδών τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ελληνικού κοινού.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν θεματικές παρουσιάσεις σχετικά με τις σπουδές στη Γαλλία:

11.30-12.30: Οι προπτυχιακές σπουδές

15.00-16.00: Οι μεταπτυχιακές σπουδές

16.00-17.00: Applying to leading French business schools: Tips for a successful application

Στην έκθεση συμμετέχουν τα εξής εκπαιδευτικά ιδρύματα:

Πανεπιστήμια:

Université Montpellier 3 Paul Valery

Université Lumière Lyon 2

Université de Strasbourg

Aix-Marseille Université

Université Lyon 1

Université Toulouse 1

Université Paris 13- Collège IDEF

Université de Bourgogne

Institut Catholique de Toulouse

Université Bourgogne Franche-Comté

Grandes écoles και ινστιτούτα:

Grandes écoles:

École Normale Supérieure

Institut d’Études Politiques de Paris (Sciences Po)

Πολυτεχνεία:

École Polytechnique

EURECOM

École Nationale des Ingénieurs de Brest (ENIB)

INSA Rouen

INSA Rennes

CESI Écoles d’ingénieurs

MINES ParisTech

Σχολές Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων:

INSEAD

IESEG School of Management

Montpellier Business School

NEOMA Business School

SKEMA Business School

EDHEC Business School

ESCP Europe Business School

ESSEC Business School

ESSCA Business School

Ινστιτούτα:

Centre Universitaire Francophone

ISIPCA

Οργανισμός Φοιτητικής Μέριμνας:

MGEL-Mutuelle Générale des Étudiants de l’Est

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πρόγραμμα: www.ifg.gr

Η εκστρατεία «Bienvenue en France» παρουσιάστηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας πριν από λίγες μέρες, όπου και ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα δυναμικά μέτρα τα οποία θα πλαισιώνουν τους Έλληνες φοιτητές και τις Ελληνίδες φοιτήτριες που επιθυμούν να πάνε να σπουδάσουν στη Γαλλία:

  • Τα κονδύλια για τις υποτροφίες που χορηγεί η Γαλλία στην Ελλάδα αυξάνονται από 110.000 € το 2019 σε 170.000 € το 2020.

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια σε μια συγκυρία που οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι. Οι πολύ θετικές συνομιλίες με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έχουν καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία έλαβε την έγκριση του διοικητικού συμβούλιου του ΙΚΥ. Με την επιφύλαξη της επικύρωσης από την κα υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, αυτή η συμφωνία διπλασιάζει το κονδύλιο για υποτροφίες της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα με ίση οικονομική συμμετοχή μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

  • 31 πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές (grandes écoles) θα δώσουν το «παρών» στην έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία στις 15 Φεβρουαρίου 2020.

Αυτή η πρώτη φορά τόσο πολυπληθής προσέλευση δείχνει το ενδιαφέρον των γαλλικών ιδρυμάτων για συνεργασίες με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα συναντήσουμε ιδρύματα μεγάλου κύρους (École normale supérieure, École Polytechnique, Mines ParisTech, ESSEC, ESCP κ.ά.).

  • Οι επισκέψεις της πρεσβείας σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πολλές, έχοντας ως στόχο τη συνάντηση με τους φοιτητές και την ενημέρωσή τους. Έως σήμερα έχουμε συναντήσει πάνω από 2.500 φοιτητές και έχουμε υποδεχτεί 40.000 σε εικονικές επισκέψεις.
  • Η πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα πλαισιώνουν την προσπάθεια «επιστροφής εγκεφάλων» στην Ελλάδα (brain gain), σύμφωνα με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, με εκδηλώσεις που θα προβάλλουν τις οικονομικές, επιστημονικές και πολιτιστικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσεων για την υποδοχή των φοιτητών, από το οποίο μπορούν να επωφελούνται στο εξής και οι Έλληνες φοιτητές. Πρόκειται ιδιαίτερα για τα ακόλουθα μέτρα:

  • 10.000.000 € διατίθενται για τη βελτίωση της υποδοχής των φοιτητών, ιδιαίτερα με την εγκατάσταση «αποκλειστικών θυρίδων υποδοχής» σε όλα τα πανεπιστήμια ή με τη γενίκευση των μέσων που βοηθούν στην εξεύρεση στέγης. Το σήμα «Bienvenue en France» («Καλώς ήλθατε στη Γαλλία») αποδίδεται στα ιδρύματα που εναρμονίζονται με έναν χάρτη δεσμεύσεων σχετικά με την υποδοχή των φοιτητών από το εξωτερικό.
  • Διπλασιάζονται τα μαθήματα γαλλικών ως ξένης γλώσσας για τους διεθνείς φοιτητές.
  • Πολλαπλασιάζονται τα προγράμματα σπουδών στα αγγλικά.
  • Τα δίδακτρα παραμένουν τα ίδια για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους φοιτητές. Έτσι, η ανώτατη εκπαίδευση στη Γαλλία συνδυάζει επιστημονική υπεροχή και χαμηλά δίδακτρα.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn