epikairothta_1001.jpg

 

Μυστήριο επικρατεί με τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού αεροπλάνου στο Ιράν το πρωί της Τετάρτης, με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, καθώς και ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, να αναφέρουν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο.

Την ίδια στιγμή το Ιράν έκανε λόγο για «φήμες χωρίς λογική», ζητώντας παράλληλα την αποστολή ειδικού από τις ΗΠΑ για τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος, που στοίχισε τη ζωή 176 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ιρανοί και Καναδοί πολίτες.

Τριντό: «Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος»

Λίγο νωρίτερα ανώνυμοι Αμερικανοί Αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο AP ότι το ουκρανικό αεροπλάνο «πιθανότατα» καταρρίφθηκε από το ιρανικό σύστημα αεράμυνας, το οποίο είχε ενεργοποιηθεί μετά τις επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, ως απάντηση στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το Boeing 737-800 καταρρίφθηκε «κατά λάθος», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι κάποιος «μπορεί να έκανε ένα λάθος».

Διαψεύδει το Ιράν

Το Ιράν από την πλευρά του διέψευσε τα δημοσιεύματα για κατάρριψη του αεροπλάνου από ιρανικό πύραυλο. Για «φήμες χωρίς λογική» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν Αλί Αμπεντζαντέχ.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο στο ίδιο ύψος, των 8.000 ποδών, και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να είναι σωστή», ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν.

Βίντεο φέρεται να δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο επλήγη από ιρανικό πύραυλο

Παράλληλα οι «New York Times» δημοσίευσαν βίντεο που φέρεται να απεικονίζει τη στιγμή κατά την οποία το ουκρανικό αεροσκάφος επλήγη από ιρανικό πύραυλο. Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι η αυθεντικότητα του βίντεο έχει επαληθευτεί.

Το βίντεο δείχνει μια μικρή έκρηξη στον ουρανό, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προήλθε από την πυροδότηση του πυραύλου όταν ήρθε σε επαφή με το αεροπλάνο, αν και, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το αεροπλάνο δεν εκρήγνυται στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τους «Times», το αεροσκάφος συνέχισε την πτήση του για αρκετά λεπτά ακόμα, προσπαθώντας να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, αλλά τελικά φλεγόμενο καταστράφηκε από έκρηξη και τα συντρίμμια έπεσαν στο έδαφος.

Το Ιράν ζήτησε αποστολή Αμερικανού ειδικού για τη διερεύνηση

Το Ιράν έστειλε επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) για να συμμετάσχει στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού αεροπλάνου. Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός οργανισμός, όρισε διαπιστευμένο εκπρόσωπο για την έρευνα, αποδεχόμενο την πρόκληση της Τεχεράνης. Η δε Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν ηγείται της έρευνας.

Τέλος, η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών έκανε γνωστό ότι γίνονται προετοιμασίες προκειμένου δικός της εκπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί το σημείο της συντριβής του αεροπλάνου της Ukraine International Airlines.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn