lezanta_1810.jpg

 

Κάθε χρόνο τον μήνα Δεκέμβρη μερικά εκατομμύρια άνθρωποι γράφουν γράμματα, επιστολές, tweets, ταχυδρομικές κάρτες ή βάζουν υπογραφές. Είναι εκείνοι που μπορεί και να αδιαφορούν για τα likes φιλάρεσκων προσώπων, αλλά νοιάζονται για λίγες λέξεις συμπαράστασης. Είναι όσοι συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων (Write for Rights), που κάθε χρόνο στοχεύει στην υποστήριξη και τη σωτηρία διαφορετικών ομάδων της κοινωνίας. Είναι αυτοί που χάρη στην ευαίσθητη συνήθειά τους έχουν καταφέρει να σώσουν ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο, να κάνουν άλλους να νιώσουν πως δεν είναι ολομόναχοι και αδύναμοι πάνω στη Γη.

Ασφαλώς οι βαλλόμενοι και οι εγκλωβισμένοι αυτού του κόσμου είναι αμέτρητοι και συχνά καταδικασμένοι, όμως, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, ένας θεσμός που χρόνο με τον χρόνο διευρύνεται.

Η εκστρατεία του Write for Rights 2018 υποστήριζε τις γυναίκες ακτιβίστριες, πλάσματα που θέτουν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να υπερασπιστούν ανυπεράσπιστους ή μάχονται για το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει σε αξιοπρεπείς συνθήκες.  

«Η Gulzar πέτυχε μια τεράστια νίκη για τα δικαιώματα αναπηρίας», γράφει το επίσημο site της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η Gulzar Duishenova υπερασπιζόταν τα δικαιώματα αναπηρίας στη χώρα της εδώ και χρόνια. Τον Μάρτιο του 2019 η επιμονή της απέδωσε καρπούς, όταν το Κιργιστάν υπέγραψε τελικά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι υποστηρικτές-τριες έγραψαν σχεδόν 1/4  του εκατομμυρίου μηνύματα που την επικροτούν. «Είμαι ευγνώμων για όλη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη από τόσους-ες πολλούς-ές ακτιβιστές-τριες της Διεθνούς Αμνηστίας, που ενδιαφέρονται για τα δικαιώματά μας παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετική χώρα», δήλωσε η Gulzar.

Η ιστορία της γυναίκας από το Κιργιστάν είναι μία ανάμεσα σε πολλές ακτιβιστριών των οποίων ο αγώνας δικαιώθηκε χάρη στα γράμματα συμπαράστασης που στάλθηκαν στον σωστό τόπο τον σωστό χρόνο. Για το 2018 ο ετήσιος Μαραθώνιος της Διεθνούς Αμνηστίας, που μετρά 17 χρόνια ζωής, συγκέντρωσε 5.911.113 γράμματα, επιστολές, tweets, ταχυδρομικές κάρτες και υπογραφές.

Ο Μαραθώνιος Γραμμάτων 2019, που θα διεξαχθεί από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, συμπαραστέκεται σε νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που κινδυνεύουν  επειδή οι ενήλικες υπεύθυνοι δεν τους προστατεύουν. Όπως, για παράδειγμα, η Marinel Ubaldo, που έχασε τη γη κάτω απ’ τα πόδια της όταν ένας σούπερ τυφώνας κατέστρεψε το σπίτι της στις Φιλιππίνες και τώρα αγωνίζεται για την ανασφάλεια της κοινότητάς της, αλλά και την αντιμετώπιση των πραγματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η γραπτή εκδήλωση συμπαράστασης γίνεται μέσα από μια ειδική καταχώριση της σελίδας της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες για τα πρόσωπα που περιμένουν τα γράμματα των ευαισθητοποιημένων πολιτών. Οι νέοι που βοηθιούνται φέτος προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες.

Τις ιστορίες τους όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει στο https://www.amnesty.org/en/get-involved/write-for-rights/, όπου και υποβάλλει τα σχετικά δικαιώματα συμμετοχής του στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων.

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn