epikairothta_B_1610.jpg

 

Στη δεύτερη εβδομάδα μπαίνει η επιχείρηση της Τουρκίας «Πηγή ειρήνης» στη Βόρεια Συρία, που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου με διακηρυγμένο στόχο της Άγκυρας την εκκαθάριση της περιοχής κοντά στα σύνορά της από Κούρδους μαχητές και τρομοκράτες του ISIS και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας στα τουρκο-συριακά σύνορα. Η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεση σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή.

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας ισοδυναμεί με επιθετικότητα και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ανέπτυξε στρατεύματα, ενώ ο στρατός της πήρε τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μαντζίμπ στις 15 Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον Τούρκων αξιωματούχων και τουρκικών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας και Ενέργειας, σε απάντηση της στρατιωτικής επιχείρησης της χώρας τους.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι έχει στόχο να διαφυλάξει την ασφάλεια κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και να πετύχει την εκκαθάριση της περιοχής από τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) – επίσης θεωρούμενο τρομοκρατική οργάνωση από αυτή.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn