koinwnia_0609.jpg

 

Στη Μόρια οι αντοχές των ανθρώπων δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση. Και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού, οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται, νέος καταυλισμός στήνεται και οι ίδιοι καλούνται να διαχειριστούν κάτι πάνω από τις δυνάμεις τους. Κάθε μέρα υπάρχουν τουλάχιστον 100 αφίξεις στο νησί, ενώ τα στοιχεία κάνουν λόγο για 5.813 αιτήσεις ασύλου τον Αύγουστο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και περίπου 800 ασυνόδευτους ανηλίκους.

Το βαρύ και τεταμένο κλίμα που επικρατεί εντός και εκτός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας μεταφέρει στο Sputnik o Ιωάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας: «Επικρατεί το αδιαχώρητο στο ΚΥΤ. Ένας νέος καταυλισμός στήνεται γύρω από τον ήδη υπάρχοντα. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι, αν μέσα στο ΚΥΤ υπάρχουν 4.000 άτομα, έξω πρέπει να υπάρχουν γύρω στα 5.000-6.000. Οι δομές δεν επαρκούν και η άφιξη των ροών είναι πολύ μεγάλη. Τη μέρα που στέλναμε 1.500 άτομα στη Μακεδονία έφτασαν περίπου 500 νέα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε αύξηση 150, 180, 200 ατόμων ανά ημέρα», επισημαίνει.

 

Νέος πρόεδρος της κοινότητας εδώ και λίγες μέρες, αλλά κάτοικος της περιοχής επί 30 χρόνια, περιγράφει μια πρωτοφανή κατάσταση: «Οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία και το άγχος ως προς το πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στα κτήματά τους. Οι μετανάστες έχουν καταλάβει δρόμο που οδηγεί σε αυτά και δεν μπορούμε να περάσουμε. Όταν περνούν τα οχήματά μας, δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν στην άκρη. Πετούν πολλά σκουπίδια στη μέση του δρόμου. Οι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθειά μας, αλλά πρέπει να μας σέβονται με τον τρόπο που τους σεβόμαστε κι εμείς».

Παράλληλα καταγγέλλει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που συνοδεύονται από αρκετές κλοπές στην περιοχή. «Μέχρι πρότινος έκλεβαν αρκετά ζώα μας. Οι κτηνοτρόφοι διστάζουν να βγάλουν τα κοπάδια τους για βοσκή από φόβο μην τους τα κατασφάξουν. Τώρα βγάζουν τους πασσάλους από τα κτήματα για να ενισχύσουν τις σκηνές τους. Η μικρή αστυνομική δύναμη που υπάρχει δεν είναι αρκετή για να τους ελέγξει, παρότι προσπαθεί. Μπορεί να ανάψουν φωτιά για να ψήσουν κάτι και εμείς να τρέχουμε να τη σβήσουμε».

«Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η Λέσβος δεν είναι πλέον η πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη», επισημαίνει στο Sputnik ο Δημήτρης Αβαγιανός, ξενοδόχος και αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Λέσβου. «Δεν είναι Σύριοι όσοι έρχονται. Δεν είναι πλέον πρόσφυγες. Είναι άτομα από υποσαχάριες περιοχές, από την Αφρική. Ελάχιστες οικογένειες Συρίων έχουν μείνει στο νησί και δεν ενοχλούν κανέναν ούτε μαλώνουν μεταξύ τους. Στη Μόρια γίνεται πόλεμος μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών για το ποιος θα επικρατήσει», προσθέτει.

«Κόβουν τα δέντρα και κλέβουν ό,τι υπάρχει. Υπάρχει μια αναστάτωση στις τοπικές αρχές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015, που δεν τίμησε ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι ετοιμάζουν μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ως Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού, δεν θα μείνουμε αμέτοχοι. Θα υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει τα ελληνικά σύνορα».  

Δεν παραλείπει ωστόσο να θίξει και τις ευθύνες της Ευρώπης, που οδήγησαν στην εξάντληση της υπομονής των κατοίκων: «Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι έχουμε υπερβεί τις δυνατότητες φιλοξενίας και υποδοχής των μεταναστών που θέλουν να μείνουν ή να περάσουν από τη χώρα μας. Καλούμαστε να επωμιστούμε ένα βάρος το οποίο δεν μπορούμε να αντέξουμε. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ αναστατωμένος».

Τέλος δε, εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική που εφαρμοζόταν πριν από το 2015: «Υπενθυμίζουμε ότι πριν από το 2015 υπήρχε η πολιτική της απώθησης. Απλώς διώχναμε όσους έρχονταν. Δεν τους έπνιγε κανείς, αλλά τους οδηγούσε με ασφάλεια πίσω στις τουρκικές ακτές».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn