social-mediafwto.jpg

Στη σύγχρονη κοινωνία η αυτοεικόνα και η αυτοεκτίμηση των ανθρώπων επηρεάζεται πολλές φορές από τον αριθμό των διαδικτυακών «like» που λαμβάνουν από εικονικούς φίλους.

Η κα Βάσω Ασκητοπούλου, συστημική θεραπεύτρια και ψυχολόγος στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Διά Βίου Ανέλιξη» εξηγεί ότι η αυτοεικόνα μας συνδέεται άμεσα με το συναίσθημα αυτοεκτίμησης που νιώθουμε και διαμορφώνεται από την εσωτερική αντίληψη για τον εαυτό μας. Συγχρόνως επηρεάζεται και ανατροφοδοτείται και από τους άλλους ανθρώπους γύρω μας.

«Ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν έχουν στη ζωή τους πάρα πολλές σχέσεις, είτε εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε λόγω ανεπάρκειας των οικονομικών πόρων ή λόγω κακής διάθεσης. Επομένως η ανατροφοδότηση για την αυτοεικόνα τους έρχεται από διαδίκτυο και από την αποδοχή των εικονικών τους φίλων» επισημαίνει η κα Ασκητοπούλου.

Τονίζει επίσης ότι όταν έχεις υψηλή αυτοεκτίμηση και σιγουριά για τον εαυτό σου δεν είσαι τόσο επιρρεπής σε αυτήν τη διαδικτυακή ανατροφοδότηση. Έρευνες δείχνουν ότι οι νεαρές γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με την εικόνα του σώματός τους, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με άλλες γυναίκες που ακολουθούν σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες. Επιπλέον άντρες και γυναίκες επηρεάζονται από τον πολυτελή τρόπο ζωής διαφόρων άλλων διαδικτυακών ακολούθων.

«Ενώ ο εκάστοτε χρήστης των social media ξεκίνα με καλή πρόθεση, αναζητώντας είτε επιβεβαίωση είτε κοινωνικοποίηση και επικοινωνία με αλλά άτομα, στο τέλος εγκλωβίζεται σε μια εικονική σύγκριση με αποτέλεσμα να νιώθει δυστυχισμένος» υπογραμμίζει η κα Ασκητοπούλου.

Τέλος αναφέρει ότι δημιουργώντας σχέσεις στον πραγματικό κόσμο μέσω ενός συλλόγου, ή αναπτύσσοντας σχέσεις στην καθημερινή μας ζωή με τους φίλους και την οικογένειά μας, ζούμε και επικοινωνούμε πιο ποιοτικά σε σχέση με την εικονική κοινωνικοποίηση που προσφέρουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn