koinwnia-2106.jpg

To καλοκαίρι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα δεις παρέες κυρίως εφήβων να κάθονται από τις απογευματινές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Είναι παιδιά που φοιτούν στο γυμνάσιο και το λύκειο και αναζητούν μια διέξοδο, ένα δικό τους μέρος, για να γνωριστούν μεταξύ τους και να περνούν όμορφα.

Δεν μένουν στο σπίτι για πολύ, αν και αφιερώνουν κάποιο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή και, όπως δηλώνουν οι περισσότεροι, δεν προτιμούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Facebook αλλά του Instagram, με το οποίο νιώθουν πιο οικεία.

Για μια παρέα δύο κοριτσιών, ενός της Β’ και ενός της Γ’ γυμνασίου, της Ελένης Ραμασδάνη και της Χριστίνας Οικονομίδου, είναι το στέκι τα καλοκαίρια. «Όλη η Θεσσαλονίκη έρχεται εδώ, δεν υπάρχει μέρα που να μη γνωρίσουμε καινούργια πρόσωπα», δηλώνουν και συμπληρώνουν λέγοντας ότι το Facebook δεν τους ενδιαφέρει τόσο. «Δεν ασχολούμαστε και πολύ με αυτό», θα πουν. Και οι δύο μαθήτριες σκοπεύουν να φύγουν μελλοντικά στο εξωτερικό, αλλά πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ιδανική για να μένεις εάν καλύπτονται οι ανάγκες βιοπορισμού.

«Εδώ οι άνθρωποι συνομιλούν», αναφέρει ο Γιάννης Μπρέκας, 17χρονος μαθητής από την Τούμπα. Είναι καθισμένος λίγο πιο πέρα σε ένα πεζούλι και έχει θέα όλη την παραλιακή λεωφόρο μέχρι και την Καλαμαριά. Είναι αισιόδοξος για το μέλλον και πεπεισμένος ότι μέσω των προσπαθειών του θα τα καταφέρει οπωσδήποτε.

Ο Μάριος Τσόζα, ο Παναγιώτης Πανικίδης και ο Ντένης Σουλολλάρης, μαθητές της Α’ λυκείου, εάν και μένουν στα δυτικά προάστια της πόλης, έρχονται στο λιμάνι για να συναντήσουν νέους φίλους, αγόρια και κορίτσια της ηλικίας τους. Αν και είναι μικροί, δουλεύουν κατά καιρούς σε διάφορες δουλειές για το χαρτζιλίκι, ενώ σκοπεύουν να φύγουν στο εξωτερικό όταν μεγαλώσουν εάν οι συνθήκες στον χώρο της εργασίας παραμείνουν ίδιες με σήμερα.

Η επικοινωνία είναι το δίχως άλλο ουσιαστική ανάγκη για τα παιδιά που συχνάζουν στο λιμάνι. Από σχεδόν όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και πάντα χαμογελαστά, προτιμούν να βγαίνουν έξω για να χαλαρώσουν παρά να μένουν σπίτι, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ελπιδοφόρα σχέδια για το μέλλον.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn