draseis_katharismou.jpg

 

Πώς μετασχηματίζεται από θεωρία σε πράξη η αρχή της κυκλικής οικονομίας στην περίπτωση των ελληνικών θαλασσών; «Ως φορέας έχουμε κάποιους πυλώνες, ένας από τους οποίους είναι και η κυκλική οικονομία. Θεωρούμε ότι οι δράσεις καθαρισμού έχουν κάποιο νόημα σχετικά με την αποφόρτιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ωστόσο δεν αποτελούν βιώσιμη λύση αν δεν συνοδεύονται από πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε o επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath Γιώργος Σαρελάκος και εξέφρασε την πεποίθηση πως δίχως την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών κάθε δράση, όσο πρακτική και φιλόδοξη οικολογικά και αν είναι, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από μέγιστη αποτελεσματικότητα.

«Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Το εγχείρημα αυτό αφορά την εγκατάσταση υπαίθριου σταθμού, όπου ουσιαστικά μαζί με την τοπική κοινωνία, εκτός της συλλογής των θαλάσσιων και παράκτιων απορριμμάτων, παρακολουθούμε τις ποσότητες και τις καταγράφουμε για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον βαθμό επιβάρυνσης κάθε περιοχής, ενώ παράλληλα θέλουμε αυτοί οι σταθμοί να λειτουργήσουν και ως ένας κόμβος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο κ. Σαρελάκος και παράλληλα επεσήμανε πως γύρω από αυτούς τους σταθμούς συλλογής απορριμμάτων υπάρχουν ακόμα «15 άξονες έτερων δραστηριοτήτων» του σχεδιασμού δράσεων της Aegean Rebreath.

«Σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και στη Μακεδονία, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε δράσεις, επί παραδείγματι στη Νέα Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη και στη Νέα Πέραμο στην Καβάλα. Επιθυμούμε να γνωρίσουμε πρώτα απ’ όλα τις τοπικές κοινωνίες και να λειτουργήσουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Η ιδέα αυτή αρχικά ακουγόταν σαν θεωρία, αλλά αυτή τη στιγμή ο φορέας έχει ήδη δημιουργήσει μαζί με τις τοπικές κοινότητες σταθμούς στην Πάρο και την Αντίπαρο, ενώ επίκειται και εγκατάσταση σταθμών σε άλλα σημεία του Αιγαίου. Είναι μια λύση αρκετά χαμηλού κόστους, η οποία βασίζεται στον συντονισμό των εταίρων που λειτουργούν μαζί», σημείωσε, εξηγώντας τις παραμέτρους με βάση τις οποίες έχει στηθεί και έχει υλοποιηθεί η μέχρι τώρα δράση της Aegean Rebreath.

Το «μετά» της συλλογής των απορριμμάτων  

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαρελάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που απαιτούνται μετά τη συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα, είπε: «Όλα τα απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλωθούν διοχετεύονται στο τοπικό δίκτυο ανακύκλωσης και έτσι ενισχύουμε, αν θέλετε, και τη βιωσιμότητα των τοπικών μονάδων, ενώ για άλλα υλικά, όπως είναι τα δίχτυα, συμμετέχουμε σε ένα δίκτυο που μόλις έχει δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη». Τόνισε μάλιστα πως με βάση τους σχεδιασμούς «αυτά συλλέγονται στο πλαίσιο του προγράμματος “Blue Cycle” σε μονάδες και στη συνέχεια θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη χρηστικότητα και την αξιοποίησή τους» και πως αυτό «είναι ένα εγχείρημα που καταγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν ή/και να συμμετάσχουν είναι διαθέσιμες στο https://www.aegeanrebreath.org/.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn