space_lab2_1.jpg

Το SpaceLab είναι ένας χώρος ποικίλων δυνατοτήτων και χρήσεων στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μοναστηρίου, αποτελώντας τον καμβά για την υλοποίηση διάφορων εκδηλώσεων.

Πριν από το 2008 στεγαζόταν εκεί μια τράπεζα, αλλά αργότερα ο ιδιόκτητης του χώρου κ. Πάτροκλος Τόττας, πλαισιωμένος από μια ομάδα από το φιλικό του περιβάλλον, τον χρησιμοποίησε ως χώρο αποθήκευσης αντικειμένων ενός ετήσιου καλοκαιρινού φεστιβάλ που διοργάνωναν εκείνο τον καιρό.

«Η ανάγκη μας για την ανασύνθεση του χώρου ήταν πηγαία. Λίγο καιρό μετά, το 2015, ο χώρος άρχισε να λειτουργεί ερασιτεχνικά για τη στέγαση κάποιων φιλικών πάρτι. Τότε πρωτοξεκίνησε η σκέψη για τη χρήση του με άλλη μορφή», αναφέρει ο κ. Τόττας. «Δεν είχαμε ένα αυστηρά επαγγελματικό σχέδιο. Τα πιο πολλά πράγματα έχουν φτιαχτεί από εμάς τους ίδιους. Χρειάστηκε χρόνος για να κατασκευαστεί ο χώρος στη σημερινή του μορφή».

Τον Νοέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση φωτογραφίας για το κοινό της Θεσσαλονίκης και έκτοτε οι δράσεις είναι πολλές. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του SpaceLab είχαν γεμίσει τον χώρο με άμμο, γκαζόν, ξύλινες σεζλόνγκ και τεχνητά τροπικά φυτά για το διήμερο δρώμενο-πάρτι Caribbean Weekender, θυμάται ο κ. Τόττας.

Διάφοροι καλλιτέχνες έχουν συνεργαστεί μαζί του είτε για γυρίσματα ταινιών μικρού μήκους είτε για καλλιτεχνικές φωτογραφίσεις. Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης για meetings εταιριών, σεμινάρια 3D printing, αλλά και για φοιτητικά πάρτι αποφοίτησης.

Λόγω της πολυμορφίας του χώρου και της δυνατότητας διάδρασης που προσφέρει μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει κάθε ιδέα και πρόταση. Εξάλλου είναι και επιθυμία του κ. Τόττα να υπάρχει στις εκδηλώσεις διάδραση μεταξύ του χώρου και των επισκεπτών.

Και ο κ. Τόττας καταλήγει: «Έχουν ενδιαφερθεί πολλοί άνθρωποι γι’ αυτό το κομμάτι της πόλης, που βρίσκεται κοντά στον σταθμό και είναι λίγο υποβαθμισμένο. Δεν είναι μέρος της καθημερινής βόλτας του Θεσσαλονικιού, αλλά αυτό ιντριγκάρει τον επισκέπτη κατά την προσέλευσή του στον χώρο. Ιδιαιτέρως οι νέοι ενθουσιάζονται και αυτό είναι πολύτιμο για μένα».

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn