enaaa_kenoo.jpg

Τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν να λειτουργούν σε διάφορα περιβάλλοντα: μπορεί να είναι απλές εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα ή εφαρμογές εγκατεστημένες στον υπολογιστή. Εκτός αυτού ποικίλλουν και ως προς τον βαθμό δυσκολίας, περιπλοκότητας κ.λπ. Το δυσάρεστο είναι ότι διαφοροποιούνται και σε έναν άλλο βαθμό: αυτόν της εξάρτησης που προκαλούν στα παιδιά και στους ενήλικες.

Η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Σείριος» κα Ναταλία Ζαχαρτζή, επικαλούμενη τον μαγνητισμό και προϊόντος του χρόνου τον εθισμό που προκαλούν τα διαδικτυακά παιχνίδια, π.χ. το World of WarCraft (WoW), το Second Life και το Fortnight, παροτρύνει τους γονείς να αλλάξουν τη στρατηγική τους στην προσέγγιση του παιδιού τους για να αντιμετωπιστεί και σταδιακά να εξαλειφθεί η προβληματική συμπεριφορά και η εξάρτηση από αυτά τα παιχνίδια.

Το κοινό που έχουν τα τρία προαναφερόμενα παιχνίδια είναι, όπως τονίζει η κα Ζαχαρτζή, ότι «μπορείς να επιλέξεις να χειρίζεσαι στο πλαίσιό τους έναν χαρακτήρα διαφορετικό από σένα, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετο, καλύπτοντας εσωτερικά κενά που μπορεί να βιώνεις στον πραγματικό κόσμο».

Στο World of WarCraft το παιδί μπορεί να διαλέξει να υποδυθεί έναν μυθικό χαρακτήρα με στόχο αυτός να αναβαθμιστεί με όπλα, ενέργεια και δύναμη.

Το Second Life είναι πιο περίπλοκο παιχνίδι και, όπως προδίδει ο τίτλος του, σου δίνει τη δυνατότητα μιας δεύτερης, εικονικής ζωής. Πλάθοντας τον χαρακτήρα που υποδύεσαι από την αρχή, μπορείς να κάνεις καθημερινά πράγματα σε μια εικονική κοινωνία. Μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν ακόμα και μαγαζιά, κυρίως πολυεθνικών εταιριών, όπου μπορείς με τη χρήση μιας πιστωτικής κάρτας να ψωνίσεις το εκάστοτε προϊόν που ταιριάζει στο γούστο σου, ενώ υπάρχει και ένθετη εφαρμογή, μέσα από την οποία μπορείς να ψωνίσεις για σένα το ίδιο προϊόν για να το χρησιμοποιήσεις στην πραγματική σου ζωή. «Αυτός ο παράγοντας έχει κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο εθιστικό, καθώς συγχέονται τα όρια του εικονικού με αυτά του πραγματικού», αναφέρει η κα Ζαχαρτζή.

Το Fortnite είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στη βία, «προσφέροντας» διάφορες μορφές μάχης. «Τα παιδιά βιώνουν καθημερινά βία, οικονομική, κοινωνική, συναισθηματική, οικογενειακή, και θέλουν να βρουν ένα μέσο για να εκφράσουν τον θυμό τους. Ο γονέας πρέπει να επικοινωνεί με το παιδί του και να προσπαθεί να του δείχνει ότι το αποδέχεται και ότι το καταλαβαίνει που εκείνο θέλει να εκτονώσει τον θυμό του, ώστε να αποφευχθεί ο εθισμός είτε αυτός έχει να κάνει με τα διαδικτυακά παιχνίδια είτε προκύπτει από άλλες καταχρήσεις», αναφέρει η κα Ζαχαρτζή.

Και συμπληρώνει: «Η συνεχής και ταχύτατη εξέλιξη της πορείας του εικονικού χαρακτήρα σε αυτά τα παιχνίδια δεν έχει καμία συνάφεια με τις πραγματικές συνθήκες στην κοινωνία, όπου για να ανελιχθείς πρέπει να κοπιάσεις σε βάθος χρόνου, περνώντας από σαράντα κύματα. Το παιδί, δηλαδή, δεν μαθαίνει ότι η ζωή του πρακτικά θα περάσει από διαφορετικής δυσκολίας στάδια, αλλά καλλιεργείται μέσα του η πεποίθηση ότι θα ζήσει με απολαύσεις ή μη, άνευ προσπάθειας. Μπορεί το μέσο στις εξαρτήσεις να διαφέρει, το εσωτερικό κενό όμως του εθισμένου είναι το ίδιο και φτάνει σε σημείο ο πάσχων να μην μπορεί πλέον να νιώθει καλά. Στο Κέντρο Πρόληψης «Σείριος», όπως και σε όλα τα κέντρα πρόληψης στην Ελλάδα,προσεγγίζουμε την εξάρτηση σε βιωματικό επίπεδο με τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, στοχεύοντας στην πρόληψη».

Το Κέντρο Πρόληψης «Σείριος» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2000, είναι  αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ασχολείται κυρίως με την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Κέντρα Πρόληψης «Σείριος»

Κεντρικός Τομέας Θεσσαλονίκης
(Α’, Β’, Γ’ Δημοτικά Διαμερίσματα)
Π.Πατρών Γερμανού 24, 546 22
Τηλ. / φαξ: 2310 260715
Τηλ.: 2310 243516
E-mail:seirioskentrikos@kp-seirios>

Ανατολικός Τομέας Θεσσαλονίκης
(Δ’, Ε’ Δημοτικά Διαμερίσματα)
Σπύρου Μουστακλή 1, 55337
3ος όροφος (κτίριο ΚΕΠ Τριανδρίας)
Τηλ. / φαξ: 2310 860781
Τηλ.:2310 886859
E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn