greenability_1021x576.jpg

5 Ιουνίου 2019

Με τη θερμοκρασία του πλανήτη να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο –το 2018 ήταν ανάμεσα στις τέσσερις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ–, την παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει, τις κινητοποιήσεις για το κλίμα στην Ευρώπη και στον κόσμο να πληθαίνουν καθημερινά, την ανάγκη για τον σχεδιασμό και τη λήψη κατάλληλων μέτρων προσαρμογής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής –τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο– να είναι πλέον επιτακτική, το περιβάλλον έχει αναδειχθεί σε Νο1 θέμα συζήτησης παγκοσμίως.

Το INNOVATHENS powered by Samsung, συνεχίζοντας την παράδοση που ακολουθεί από το 2017 να αφιερώνει κάθε χρονιά σε μια ξεχωριστή θεματική, και θέλοντας παράλληλα να ενημερώσει, να προβληματίσει, να εκπαιδεύσει, να αναδείξει καλές πρακτικές πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα, την ανακύκλωση, διοργανώνει το GREENability.

Μέσα από τρεις κεντρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο στο INNOVATHENS powered by Samsung και περιλαμβάνουν ομιλίες, workshops, προβολές ντοκιμαντέρ και όχι μόνο, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εταιρίες θα παρουσιάσουν τα success stories τους, καινοτόμες πρακτικές στους τομείς της ενέργειας, των μετακινήσεων, της μόδας, των καλλυντικών, του design κ.ά. Στο GREENability θα γνωρίσουμε λίγο περισσότερο θέματα που λίγο πολύ τα γνωρίζουμε ήδη, μα θα μας απασχολήσουν περαιτέρω στο προσεχές μέλλον: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αιολικά πάρκα, smart cities, αυτοκίνητα που κινούνται με το φως του ήλιου, κάθετη γεωργία, cradle2cradle design, αλλά και… βιοδιασπώμενα καλαμάκια!

Η αρχή για το GREENability έρχεται την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 19:00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το θέμα της πρώτης εκδήλωσης; Οι «πράσινες τεχνολογίες» (green technologies).

Στην εκδήλωση, η καθηγήτρια Ελένη Μυριβήλη, αντιδήμαρχος Αθηναίων για το Πράσινο, την Αστική Ανθεκτικότητα και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, θα παρουσιάσει το νέο πρότζεκτ χαρτογράφησης της χλωρίδας του Εθνικού Κήπου. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Φουντάς, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει για τις νέες τεχνολογίες ακριβείας στη γεωργία, ο chief technical officer της Eunice Energy Group Γιώργος Πεχλιβάνογλου θα περιγράψει τις τεχνολογικές εξελίξεις στο μέλλον της ενέργειας, ενώ η Ναταλία Καλεβρά θα παρουσιάσει τη σειρά εφαρμογών της WWF Ελλάς για το περιβάλλον. Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος Σιάπικας και ο Ηλίας Καρνάτσος από την εταιρία Eco Sun μάς συστήνουν το «Ecocar», ένα σούπερ σύγχρονο ηλεκτρικό όχημα με μηδενικούς ρύπους. Και φυσικά, από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι «έξυπνοι» κάδοι ανακύκλωσης της RecyTrust. Γι’ αυτό, ο CEO & co-founder της Cyclefi Γιώργος Στέγγος έρχεται να μας τους παρουσιάσει!

Σε περιμένουμε!

Αναλυτικό πρόγραμμα

5 Ιουνίου 2019

19:00-19:20
Η ψηφιακή χαρτογράφηση της χλωρίδας του Eθνικού Kήπου - Ελένη Μυριβήλη, αντιδήμαρχος Αθηναίων για το Πράσινο, την Αστική Ανθεκτικότητα και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

19:20-19:40
Νέες τεχνολογίες στην πρωτογενή παραγωγή για μια βιώσιμη ανάπτυξη - Σπύρος Φουντάς, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη γεωργία παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις πραγματικές ανάγκες των φυτών και των ζώων και να παρέχουμε τις ανάλογες ποσότητες εισροών με ακρίβεια, προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας των γεωργών.

19:40-20:00
Synergies, alliances & technologies in the new energy future - Γιώργος Πεχλιβάνογλου, chief technical officer, Eunice Energy Group
Η Eunice Energy Group (EEG) είναι ο πρώτος ελληνικός όμιλος που επενδύει και αναπτύσσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), παράγοντας και διαθέτοντας ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ. Χάρη στη συνολική τεχνογνωσία και δραστηριότητα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η EEG είναι «partner of choice» για διεθνείς οργανισμούς, εταιρίες και funds που ενδιαφέρονται για πρότζεκτ στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναπτύσσοντας κι εφαρμόζοντας καινοτομίες, η EEG καθιερώνεται ως η ελληνική δύναμη εφαρμογής ενέργειας από ΑΠΕ στην καθημερινή ζωή.

20:00-20:20
Παρουσίαση εφαρμογών του WWF για το περιβάλλον - Ναταλία Καλεβρά, δασολόγος-επιστημονική συνεργάτις γεωπληροφορικής, WWF Ελλάς
Με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης περιβάλλοντος-τεχνολογίας, θα δούμε πώς σύγχρονες και δωρεάν διαδικτυακές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από το WWF Ελλάς ευαισθητοποιούν και εξοικειώνουν το κοινό όλων των ηλικιών με περιβαλλοντικές έννοιες και προκλήσεις, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας, αλλά και συνεισφέροντας στη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης. Από την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία με το «Oikoskopio kids» και τον «Γύρο του κόσμου σε 80 ερωτήσεις», τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών και την επιστημονική τεκμηρίωση με το «Οικοσκόπιο», και ως την υπεύθυνη δράση και διάδοση καλών πρακτικών με το «Greenspaces», το «FishGuide» και προσεχώς το «Bluespaces», βλέπουμε μέσα από χρηστικές και λειτουργικές εφαρμογές την «πράσινη» πλευρά της τεχνολογίας και τα δυνητικά οφέλη από την ορθή αξιοποίησή της για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου-φύσης.

20:20- 20:40
Solar is our future! Κωνσταντίνος Σιάπικας, μηχανολόγος-μηχανικός, Ecosun - Ηλίας Καρνάτσος, υπεύθυνος ανάπτυξης δικτύου, Ecosun
Η ομάδα της Ecosun μας παρουσιάζει το μοναδικό ηλεκτροκίνητο όχημα που εκπέμπει μηδενικούς ρύπους, καταναλώνει ενέργεια μόνο όταν κινείται, και που η μπαταρία του έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από την μπαταρία ενός συμβατικού. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το «Ecocar»!

20:40-21.00
Έξυπνη καταγραφή της ανακύκλωσης και ιχνηλασία των απορριμμάτων, για σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης των εταιριών: Η ιδέα της RecyTrust - Γιώργος Στέγγος, CEO & co-founder, RecyTrust & Cyclefi
Η ομάδα της RecyTrust έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για διεπιχειρησιακή χρήση (B2B) και μια εφαρμογή κινητού παρόμοια με της Beat, η οποία συνδέει απευθείας αφενός επιχειρήσεις, γραφειακούς χώρους, εταιρίες και βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν ή παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά («παραγωγοί απορριμμάτων») και αφετέρου πιστοποιημένες εταιρίες ή ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων («συλλέκτες απορριμμάτων»). Για να το πετύχει αυτό, η RecyTrust κατασκεύασε και διαθέτει ειδικές τεχνολογικά ανεπτυγμένες ψηφιακές ζυγαριές που συνδέονται με τη διαδικτυακή πλατφόρμα διεπιχειρησιακής χρήσης καθώς και με την εφαρμογή του κινητού, με τρόπο που καθιστά δυνατή την άμεση και σε πραγματικό χρόνο συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που έχουν συλλεγεί και αφορούν τη συνολική ποσότητα και την κατηγορία των παραγόμενων απορριμμάτων.

21:00
Q&A

Πληροφορίες
Πότε: Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019
Ώρα: 19:00
Πού: INNOVATHENS powered by Samsung, Αεριοφυλάκιο 2, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
*Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για το GREENability: Στo INNOVATHENS powered by Samsung αφουγκραζόμαστε τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής και διοργανώνουμε το GREENability, τη νέα θεματική ενότητα του INNOVATHENS για το 2019, στόχος της οποίας είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα και την ανακύκλωση. Μέσα από τρεις κεντρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, και περιλαμβάνουν ομιλίες, workshops, προβολές ντοκιμαντέρ και όχι μόνο, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εταιρίες θα μας παρουσιάσουν τα success stories τους, καινοτόμες πρακτικές στους τομείς της ενέργειας, των μετακινήσεων, της μόδας, των καλλυντικών, του design κ.ά. Στο GREENability θα γνωρίσουμε λίγο περισσότερο θέματα που λίγο πολύ γνωρίζουμε ήδη, μα θα μας απασχολήσουν περαιτέρω στο προσεχές μέλλον: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αιολικά πάρκα, smart cities, αυτοκίνητα που κινούνται με το φως του ήλιου, κάθετη γεωργία, cradle2cradle design, αλλά και… βιοδιασπώμενα καλαμάκια!

INNOVATHENS powered by Samsung
Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων
Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2
Πειραιώς 100, Γκάζι, 118 54 Αθήνα
213 0109300
www.innovathens.gr

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο», Τρόλεï: No 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»

Σχετικά με το INNOVATHENS: To INNOVATHENS powered by Samsung, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, είναι ένας σύγχρονος, λειτουργικός και συνεργατικός χώρος στο κέντρο της πόλης, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο. Σκοπός του είναι να υποστηρίξει ένα δίκτυο όπου δημιουργικοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μέντορες, ερευνητές ανταλλάσουν γνώση, ερεθίσματα, τεχνογνωσία, εμπειρία και καλές πρακτικές μέσα από επαγγελματικές συναντήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς και φεστιβάλ καινοτομίας. Στρατηγικός συνεργάτης του INNOVATHENS είναι η Samsung Electronics Hellas, πρωτοπόρος εταιρία παγκοσμίως στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Περισσότερες πληροφορίες: innovathens.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn