fwto_lezantas_typo_1.jpg

Στην αγορά Μπεζεστένι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα παραδοσιακό τυπογραφείο που λειτουργεί παραπάνω από μισό αιώνα. Ξεκίνησε το 1945 ως χαρτοπωλείο, αλλά δεν άργησε να λειτουργήσει ως τυπογραφείο τη δεκαετία του ’50, όταν αγοράστηκε από τους τότε ιδιόκτητες μία από τις πρώτες τυπογραφικές μηχανές που είχαν παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Τότε ήταν το ξεκίνημα της τυπογραφίας», δηλώνει ο κ. Χρήστος Χατζηλάρης, γιος του κ. Αγάπιου, ο οποίος από το 1959 που ήρθε στη Θεσσαλονίκη από τον Ευρωπό ξεκίνησε να δουλεύει στο τυπογραφείο και μετέπειτα έγινε ιδιοκτήτης του.

 Ο κ. Αγάπιος από την ηλικία των δεκατριών χρόνων ξεκίνησε να δουλεύει εκεί, ωστόσο ο πατέρας του του είχε προτείνει να εργαστεί σε άλλες δουλειές με καλύτερες εργασιακές συνθήκες, αλλά, επειδή εκείνος πίστευε ότι η τυπογραφία και το «χαρτί», όπως αναφέρει, ήταν η δουλειά του μέλλοντος, κατάφερε με το μεράκι και την αφοσίωσή του να ανελιχθεί επαγγελματικά όταν το αφεντικό του το 1969 του πρότεινε να γίνει συνιδιοκτήτης.

Ο κ. Αγάπιος έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να μεγαλώσει την οικογένειά του και την επιχείρηση του τυπογραφείου ευπρεπώς και με ήθος. Ήταν ο πρώτος που ξεκινούσε το πρωί τη δουλειά και ο τελευταίος που έφευγε. «Κανείς δεν απολύθηκε ποτέ, κανένας υπάλληλος στο μαγαζί δεν έβρισε τον άλλον και πολλοί πήραν σύνταξη δουλεύοντας εδώ», λέει χαρακτηρίστηκα.

Αναφέρει μάλιστα για το γάλα ότι στα παλαιότερα χρόνια λόγω της επαφής με τις μηχανές και τα γράμματα που χρησιμοποιούσαν οι τυπογράφοι, τα οποία ήταν φτιαγμένα από μολύβι και αντιμόνιο, πάντα το έπιναν ως αντίδοτο για να μην αρρωστήσουν. «Το κατανάλωναν οι καπνεργάτες και οι τυπογράφοι, ήταν σαν τις βιταμίνες της σημερινής εποχής», επισημαίνει.

Μια συμβουλή που δίνει, την οποία τήρησε και αυτός αλλά και ο γιος του τώρα, είναι να είναι κανείς κοινωνικός με τους πελάτες του και πάντοτε συνεπής. «Ακόμα και ένα λάθος να γίνει, λύνεται με την επικοινωνία και την καλή συνεννόηση», συμπληρώνει ο γιος του Χρήστος.

Το τυπογραφείο λειτουργεί μέχρι και σήμερα με παραδοσιακές μηχανές τύπου offset, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της ψηφιακής εκτύπωσης.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn