bullying.jpg

Το σύνδρομο «mobbing» παρατηρείται στον εργασιακό χώρο όταν υπάρχει ηθική ή σωματική παρενόχληση κάποιου υπαλλήλου από τον εργοδότη ή από άλλους εργαζόμενους, μέσα από ενέργειες λεκτικού εκφοβισμού ή πράξεις που προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ψυχική ή σωματική υγεία του θύματος. Ως αποτέλεσμα, το εργασιακό περιβάλλον γίνεται εχθρικό για τον εργαζόμενο οδηγώντας τον στην παραίτηση ή σε ψυχολογικά προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία και την παραγωγικότητά του.

Ο ψυχολόγος Θεόδωρος Γκαντίνας αναφέρει ότι το σύνδρομο «mobbing» προκύπτει είτε διότι κάποιος θέλει να επιβληθεί στον χώρο εργασίας είτε γιατί υπάρχει συσσωρευμένη ένταση εξαιτίας φόρτου εργασίας ή δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, κι έτσι προκαλείται ένα εργασιακό περιβάλλον τοξικό. «Μέσα σε κάθε ενήλικα», προσθέτει ο κ. Γκαντίνας, «υπάρχει ένα παιδί που μερικές φορές δεν έμαθε να εκφράζει τα συναισθήματά του. Επίσης, το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται και στην εργασιακή κουλτούρα που επικρατεί σε κάθε επιχείρηση». Γι’ αυτό επισημαίνει πως έχει μεγάλη σημασία οι εργαζόμενοι να θέτουν και να κατοχυρώνουν όρια, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους προκειμένου να μην πέσουν θύματα «mobbing».

Ο όρος προέρχεται από την αγγλική λέξη «mob», που σημαίνει «επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ». Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από Βρετανούς βιολόγους το 1800 για να περιγραφεί η επιθετικότητα των αποδημητικών πουλιών. Τη δεκαετία του ’80 ο Γερμανός ψυχολόγος Heinz Leyman μετέφερε τον όρο για πρώτη φορά στο πλαίσιο των ανθρώπινων κοινωνιών, ακριβώς για να περιγράψει την ηθική παρενόχληση σε χώρους εργασίας.

Νάνσυ Χαλκοπούλου

Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn