Nikos_Matskidis.jpg

Σπισιμός είναι το κοινωνικό δόγμα περί της ανωτερότητας του ανθρώπου από τα υπόλοιπα ζώα και της επιβολής και εξουσίας του επί αυτών.

Το αντισπισιστικό κίνημα Anonymous for the Voiceless δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2016 στην Αυστραλία και έκτοτε έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στόχοι του είναι η ενημέρωση σχετικά με την κακοποίηση των ζώων και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Ο κ. Νίκος Ματσκίδης, μέλος της ομάδας του κινήματος στη Θεσσαλονίκη, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, εξηγεί ότι οι δράσεις τους αφορούν την ενημέρωση του κόσμου για την ευθυγράμμιση των πράξεών τους με τη στάση της μη κακοποίησης των ζώων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για τον ίδιο λόγο που δεν θα βλάπταμε ένα σκυλί στον δρόμο, δεν θα πρέπει να πληρώνουμε για ένα προϊόν που έχει προέλθει από πολύ σκληρή κακοποίηση ενός άλλου ζώου και προορίζεται είτε για να τραφούμε είτε να ντυθούμε είτε να διασκεδάσουμε. Με μικρές καθημερινές πράξεις υπέρ των ζώων και του περιβάλλοντος μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή χωρίς να προκαλούμε αναίτιο πόνο και να διατηρούμε έναν υγιή τρόπο ζωής».

Η κα Δώρα Παπαδοπούλου, επίσης ακτιβίστρια της ομάδας της Θεσσαλονίκης, προσθέτει: «Όσον αφορά τα ζώα, εμείς οι καταναλωτές έχουμε κάνει στο μυαλό μας μια τρομερή αποσύνδεση, βλέπουμε το τελικό προϊόν και όχι ένα πλάσμα, τη φυσική πορεία του στο οικοσύστημα και την επιλογή του για ζωή. Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, έχουν δικαίωμα στη ζωή και δεν πρέπει να τους τη στερούμε».

Και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να επιτευχθεί η κατάργηση της χρήσης των ζώων, και παρατηρούν ότι στη σημερινή εποχή με την πληροφόρηση που υπάρχει από διάφορες σχετικές δράσεις, το διαδίκτυο και την τάση για τον vegan τρόπο ζωής έχουν αυξηθεί οι καταναλωτικές επιλογές με ποικίλα προϊόντα, προσφέροντας στους ανθρώπους όλο και περισσότερες, αλλά και πιο υγιεινές, εναλλακτικές λύσεις.

Η κύρια δράση που πραγματοποιεί το κίνημα Anonymous for the Voiceless σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι Ο Κύβος της Αλήθειας, στην οποία οι ακτιβιστές σχηματίζουν έναν κύβο με τα σώματά τους, φορώντας τη μάσκα του Γκάι Φοκς (Guy Fawkes), και ενημερώνουν τον κόσμο με τη χρήση υπολογιστών, μέσω σχετικών βίντεο και εικόνων, για την εκμετάλλευση και την κακοποίηση σε βάρος των ζώων προκειμένου να παραχθεί ένα προϊόν.

Άτομα όλων των ηλικιών απαρτίζουν την ομάδα του κινήματος στην Ελλάδα, κυρίως νέοι, αλλά και άλλων ηλικιακών ομάδων. Η μικρότερη ακτιβίστρια είναι μόλις 8 χρονών!

Οι ακτιβιστές Anonymous for the Voiceless δίνουν το ραντεβού τους με το κοινό της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της επόμενης δράσης του Κύβου της Αλήθειας, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 17 Μαΐου στη Νέα Παραλία από τις 7μ.μ. μέχρι τις 10μ.μ.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn