KoinwniaB_1305.jpg

 

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει μια αγροδιατροφική επιχείρηση από τη Λακωνία, η οποία κατάφερε να πάρει 100 βραβεία σε αναγνωρισμένους παγκόσμιους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, κάτι πρωτόγνωρο για Έλληνα ελαιοπαραγωγό. Ο λόγος για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, με έδρα τη Σπάρτη, που τα τελευταία χρόνια έχουν εντυπωσιάσει τις διεθνείς αγορές με την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων τους. Πρόκειται για μια 100% ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ως κύριο πεδίο δράσης έχει την καλλιέργεια, παραγωγή και τυποποίηση αποκλειστικά δικών της ελαιοπροϊόντων. 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η εταιρία έλαβε το 100ό βραβείο στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ελαιολάδου παγκοσμίως, στον NYIOOC 2019 που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, το βιολογικό αγουρέλαιο τιμήθηκε με το ασημένιο βραβείο, ανάμεσα σε 903 δείγματα απ’ όλο τον κόσμο. «Η βράβευση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία για μας, καθώς έρχεται σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ελληνική ελαιοκομία και σηματοδοτεί μια νέα εποχή δημιουργίας και εξέλιξης για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης των βιολογικών ελαιώνων Γιώργος Σακελλαρόπουλος. 

Η επιχείρηση έχει εξαγωγικό χαρακτήρα. Όπως επισημαίνει ο κ. Σακελλαρόπουλος, «αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε 16 χώρες, όπου διαθέτουμε το 90% της παραγωγής μας. Όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα βιολογικά ελαιοπροϊόντα υψηλής ποιότητας, με μοναδική γεύση και αρώματα, αλλά κυρίως με υψηλή αξία για την υγεία του ανθρώπου. Ελαιοπροϊόντα με ταυτότητα και χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας που ανήκουν στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα».

Η οικογένεια ξεκίνησε να καλλιεργεί με βιολογικά πρότυπα το 1992, «μια συνειδητή επιλογή όταν η βιολογική καλλιέργεια ήταν εντελώς άγνωστη στην Ελλάδα». Η περιοχή της Σπάρτης επιλέχθηκε καθώς οι συνθήκες, όπως το κλίμα, το έδαφος, η μηδενική περιβαλλοντική ρύπανση κ.ά., είναι ιδανικές για την καλλιέργεια της ελιάς, όπως τονίζει ο κ. Σακελλαρόπουλος, προσθέτοντας: «Στόχος μας δεν ήταν να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου και ελιών με αποτέλεσμα τη χαμηλή ποιότητα. Για τον λόγο αυτό εξειδικευτήκαμε στην παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες διαδικασίες παραγωγής, αλλά και επιτραπέζιων ελιών, με μοναδική γεύση και πολύ υψηλά επίπεδα υγειοπροστατευτικών συστατικών». 

Η επιχείρηση δεν αγωνίζεται σε εύκολο «γήπεδο», καθώς αντιμετωπίζει τεράστιο διεθνή ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που προέρχονται από 36 ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή κ.ά. 

«Προϊόντα με σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία»

Η όλη διαδικασία παρασκευής προϊόντων γίνεται από την παραγωγή της οικογένειας. Όπως λένε οι ίδιοι, «είμαστε ο ορισμός και η εφαρμογή του "single estate", κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα διεθνώς». Στόχος από την αρχή ήταν η δημιουργία τροφίμων που θα έχουν αποδεδειγμένα και σημαντικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρώτη παγκόσμια κλινική μελέτη που παρακολούθησε την επίδραση των ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό προφίλ των ανθρώπων. Σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, οι ερευνητές και επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μελέτησαν πολλά εμπορικά δείγματα ελιών απ’ όλη την Ελλάδα και κατέληξαν ότι οι ελιές από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου περιέχουν πενταπλάσια αντιοξειδωτικά συστατικά (φαινόλες, τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη).

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn