m.zormpa.jpg

 

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου έγινε η επίσημη έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, την ανακήρυξη του οποίου είχαν συμφωνήσει Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις συνομιλίες τους τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μόσχα. Στο περιθώριο της εναρκτήριας εκδήλωσης, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά υποστήριξε ότι η λογοτεχνία και η γλώσσα θέτουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες: «Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε συγγραφείς, μεταφράσεις, βιβλία. Η λογοτεχνία αποκαλύπτει τις πραγματικές πτυχές των κοινωνιών μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε την ευκαιρία αυτό τον χρόνο να κάνουμε συναντήσεις, συζητήσεις, να διαβάσουμε όσο γίνεται περισσότερα βιβλία». Η υπουργός τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει επίσης το επίπεδο της γλώσσας, διότι η αμοιβαία γνώση των γλωσσών ανοίγει πολύ μεγάλα πεδία συνεργασιών και είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση και τη φιλία των λαών». Η κα Ζορμπά επισήμανε μάλιστα ότι οι κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς, όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι, αποτελούσαν για πολλές δεκαετίες βασική παιδεία στη χώρα μας, και «από εκεί μάθαμε να εκτιμούμε τα πάθη των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης υπογράμμισε ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας ξεκινά την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την ολοκλήρωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (9/5), «ενός πολέμου στον οποίο συνασπιστήκαμε και πολεμήσαμε πολλοί λαοί, ιδιαίτερα οι δύο αυτοί λαοί, για να ηττηθεί ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη». Όπως είπε, «αυτό το μήνυμα 20 μέρες πριν τις ευρωεκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία». Παράλληλα, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι το Έτος ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, την αφετηρία του Κύριλλου και του Μεθόδιου που διέδωσαν το αλφάβητο στον σλαβικό κόσμο, ενώ τέλος επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις γίνονται πριν τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχθεί η ιστορική υποστήριξη του πνευματικού κόσμου της Ρωσίας προς τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Την πεποίθηση ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα δώσει νέα ώθηση για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας εξέφρασε και ο Ρώσος υφυπουργός Επιστήμης και Εκπαίδευσης Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ. Όπως τόνισε, στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου συμμετέχουν ακόμη περισσότερα ρωσικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της παιδείας και της επιστήμης. «Και επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους αξιωματούχους αλλά και τους κατοίκους των δύο χωρών, σίγουρα η συνεργασία και τα αποτελέσματα θα αυξηθούν ραγδαία στα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn