politismos_0305.jpg

 

Από τις αρχές Μαΐου έως και το τέλος Οκτωβρίου 2019 ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου «επαναποικίζεται» μετά από χιλιάδες χρόνια, με τις ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του αναγνωρισμένου Βρετανού καλλιτέχνη Άντονι Γκόρμλι (Antony Gormley). Στο πλαίσιο της έκθεσης «Sight», 29 ανθρώπινες γλυπτές μορφές από σίδηρο και σε φυσική κλίμακα (οι τέσσερις απ’ αυτές φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη Δήλο), σε όρθια, καθιστή ή ξαπλωτή θέση, «συμμετέχουν» στην πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στον κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η μοναδικής σύλληψης εικαστική εγκατάσταση είναι προϊόν σύμπραξης του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε επιμέλεια των Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ, και Iwona Blazwick, OBE, διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Οι 29 μορφές έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού και ο επισκέπτης καλείται να τις ανακαλύψει με τη βοήθεια έντυπου υλικού: Στη βραχώδη ακτή, στο εσωτερικό του μουσείου, στον λόφο του Κύνθου, στην Αγορά των Κομπεταλιαστών, στην είσοδο του σταδίου, στη σκηνή του θεάτρου και αλλού. Στόχος είναι τα γλυπτά να «αποκαταστήσουν» την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσουν ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί στη μυθολογία αλλά και την ιστορική ανθρώπινη δραστηριότητα στη Δήλο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άντονι Γκόρμλι (γ. 1950), από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας, πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος, είναι ευρέως γνωστός για τα γλυπτά, τις εγκαταστάσεις και τα δημόσια έργα του, που εξερευνούν τη σχέση μεταξύ ανθρώπινου σώματος και χώρου. Έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, αρχαιολογία, ανθρωπολογία και ιστορία της τέχνης στο Trinity College του Κέμπριτζ. Η έκθεση ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Τα ανεπίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) και τα επίσημα τον Ιούνιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn