koinwnia_1804.jpg

 

Στους πρόποδες του όρους Σινά της Αιγύπτου, στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η σιγή στη βιβλιοθήκη διακόπτεται μόνο από τον χαμηλό ήχο ενός ηλεκτρικού «ψιθύρου», όταν ένα ιστορικό χειρόγραφο βυθίζεται σε πράσινο φως. Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων φωτογραφίζει χιλιάδες ευαίσθητα τεκμήρια, ανάμεσά τους ορισμένα από τα πιο πρώιμα αντίγραφα των ευαγγελίων, χρησιμοποιώντας μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη εικόνων σε κόκκινο, πράσινο και κυανό φως και τη συγχώνευσή τους μέσω ειδικού λογισμικού προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική έγχρωμη εικόνα υψηλής ποιότητας.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί το πρώτο ψηφιακό αρχείο των 4.500 χειρογράφων της βιβλιοθήκης, ξεκινώντας από περίπου 1.100 σπάνια τεκμήρια που είναι γραμμένα στη συριακή και αραβική γλώσσα. Για τις ανάγκες του έργου, που μπορεί να διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια, αξιοποιούνται ψηφιακές κάμερες και σειρές ηλεκτρονικών υπολογιστών με πολύπλοκες βάσεις στήριξης που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τα πιο ευαίσθητα χειρόγραφα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πέρυσι, έχει ανατεθεί στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Early Manuscript Electronic Library (EMEL), σε συνεργασία με τη Μονή και τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA). Η διαδικτυακή δημοσίευση των χειρογράφων σε πλήρες χρώμα θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο, ενώ η ψηφιοποίηση μόνο των συριακών και αραβικών τεκμηρίων του πρώτου σταδίου, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 2,75 εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο διευθυντής της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης πρώιμων χειρογράφων του Πανεπιστημίου UCLA κ. Μάικλ Φελπς.

Το πιο διάσημο τεκμήριο της βιβλιοθήκης είναι ο Σιναϊτικός Κώδικας –ελληνικό χειρόγραφο της Βίβλου που περιλαμβάνει την παλαιότερη πλήρη Καινή Διαθήκη που έχει διασωθεί. Άλλο σημαντικό τεκμήριο είναι ο Συριακός Κώδικας, αρχαίο αντίγραφο των ευαγγελίων στα συριακά, ενώ υπάρχουν χειρόγραφα επιστήμης, ιατρικής και Ελλήνων κλασικών.

Αν και στη μακραίωνη ιστορία της η μονή έχει επιβιώσει εν μέσω πολλών πολέμων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή όπου ακραίοι ισλαμιστές έχουν καταστρέψει αναρίθμητα τεχνουργήματα και έγγραφα τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, ενώ στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και χριστιανικοί ναοί της Αιγύπτου. «Η αναταραχή που επικρατεί στους καιρούς μας απαιτεί τη γρήγορη ολοκλήρωση του προγράμματος», λέει ο καθηγούμενος της Μονής και αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός.

Η Unesco έχει κατατάξει την περιοχή στους τόπους παγκόσμιας κληρονομιάς, λόγω της ιερότητάς της για τους χριστιανούς. Στους πρόποδες του Σινά, σύμφωνα με την παράδοση, ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές. Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα. «Διά μέσου των αιώνων, οι μοναχοί ζούσαν εδώ με προσευχή, με αφοσίωση σε πνευματικούς σκοπούς, μάρτυρες της αποκάλυψης του Θεού στην ανθρωπότητα. Μ’ αυτή την έννοια, η Ιερά Μονή είναι μια πνευματική κιβωτός μέσα στην ερημιά», δήλωσε ο Σιναΐτης Ιουστίνος, βιβλιοθηκονόμος της Μονής.

Το πρόγραμμα θα παράσχει μια πληρέστερη καταγραφή του θησαυρού των χειρογράφων της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης σε σχέση τη μερική φωτογράφιση σε μικροφίλμ που πραγματοποίησε πριν από δεκαετίες η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου και η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn