Paris_new.jpg

 

Πυρκαγιά κατέκαψε την Παναγία των Παρισίων, ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία του κόσμου, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την οικουμενική πολιτιστική κληρονομιά και σκορπώντας θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα. Η φωτιά, που ξέσπασε χθες Δευτέρα στις 19:50, προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού μνημείου, αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και «παγώνοντας» όλο τον κόσμο. Οι πυροσβέστες κατάφεραν ευτυχώς να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια.

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην οροφή του γοτθικού κτιρίου ήταν αστραπιαία. Το εντυπωσιακό βέλος, η οροφή του κωδωνοστασίου, κατέρρευσε και ουσιαστικά ακολούθησε όλη η στέγη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλη τη νύχτα και οι πυροσβέστες μάχονταν να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου, προσπαθώντας παράλληλα να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας ήταν δυνατόν. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά.

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μεταμεσονύχτιες δηλώσεις του και δεσμεύτηκε ότι ξεκινά ήδη η προσπάθεια για την αποκατάσταση του ναού. «Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε από το σημείο της καταστροφής, ενώ εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του.

Αποσβολωμένοι, Παριζιάνοι και τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Κάποιοι έψαλλαν το «Χαίρε Μαρία», άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί, άλλοι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, βίωναν με τον δικό τους τρόπο συναισθήματα προσωπικής και οικουμενικής οδύνης.

Ηγέτες κρατών όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εξέφρασαν το σοκ αλλά και τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό τόνισε πως πολλά έργα τέχνης που βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό απομακρύνθηκαν και είναι ασφαλή. Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο του Λουδοβίκου Θ΄ του 13ου αιώνα σώθηκαν, είπε ο αρμόδιος μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι πυροσβέστες δεν πρόλαβαν να κατεβάσουν έγκαιρα κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν ότι πιθανότατα οφείλεται σε ατύχημα. Ο ναός της Νοτρ Νταμ, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, δεχόταν εργασίες ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι έτσι ορισμένα από τα περίφημα μπρούντζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί για συντήρηση. Άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, ενώ θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn