hxorryrpansh_1004.jpg

 

Καθημερινά είναι ενοχλητικά παρούσα και δρα ύπουλα, σχεδόν καταχθόνια. Μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση αναδεικνύεται στη δεύτερη αιτία περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Παγιωμένη και χωρίς ορατές τις άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειές της, αποτελεί καταφανώς σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Η τελευταία Τετάρτη κάθε Απρίλη, αρχής γενομένης από το 1992, έχει κηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο. Κι έτσι, φέτος, εν μέσω θρησκευτικής (ορθόδοξης) κατάνυξης, τη (Μεγάλη) Τετάρτη 24/4 θα οργανωθούν διεθνώς τα δέοντα. Ό,τι και να διενεργηθεί πάντως, θα είναι προφανώς ένα ηχηρό πυροτέχνημα που αποκλείεται να μας σώσει από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηχορύπανσης.

Εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάνουν λόγο για 1.000.000 υγιή έτη προσδόκιμης ζωής που χάνονται κάθε χρόνο, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, από κυκλοφοριακούς θορύβους. Σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, η πίεση των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αεροδρόμια αυξάνεται ακόμα και στον ύπνο τους όταν περνά αεροπλάνο. Ο θόρυβος από τα μέσα μεταφοράς αποτελεί διεθνώς την κυριότερη ενόχληση του αστικού πληθυσμού, ενώ οι θόρυβοι που προκαλούνται από κέντρα διασκέδασης παντός τύπου συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις της ηχορύπανσης και των συνεπειών της. Παλαιότερη έρευνα της Eurostat έδειξε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρει από θόρυβο στη γειτονιά του, είτε από τους γείτονες είτε από την κίνηση στον δρόμο. (Στον κατάλογο πρώτοι είναι οι Μαλτέζοι με 26,2%, και ακολουθούν οι Γερμανοί με 25,1%, οι Ολλανδοί με 24,9%, οι Πορτογάλοι με 23,1%, οι Ρουμάνοι με 20,3% και οι Έλληνες με 19,9%).

Η Ελλάδα, μια χώρα όπου εκτός των άλλων οι οδηγοί κορνάρουν στα καλά του καθουμένου, έχει πέντε πόλεις στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις της Ευρώπης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λαμία). Στην Αθήνα, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως κατά μέσο όρο σε ήχους άνω των 75 ντεσιμπέλ (που είναι το όριο της «θορυβώδους κατάστασης»). Η έρευνα «Your Agile Brain Check Up», που είχε διεξαχθεί πριν από δύο χρόνια από τη SARGIA Partners σε 257 στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι το 64% των συμμετεχόντων δεν μπορεί να εστιάσει στην εργασία του απομονώνοντας τους θορύβους από το περιβάλλον του, ενώ μόνο το 28% προσφέρει στον εαυτό του την πολυτέλεια μιας μικρής ξεκούρασης μέσω διαλειμμάτων.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής, ο θόρυβος προσβάλλει πρώτιστα τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως η παιδική και η τρίτη ηλικία, τα άτομα σε ανάρρωση, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη, αλλά και τις παραγωγικές ηλικίες. Όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους, η έκθεση στον θόρυβο κατά τη σχολική ζωή επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.

Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις όπως ναυτία, ζάλη και πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο.

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn