koinwnia-new_0404.jpg

Στον Πεντάλοφο Κοζάνης έφτασαν τα πρώτα τέσσερα ασυνόδευτα κορίτσια προσφυγόπουλα που θα φιλοξενηθούν στην εστία Πενταλόφου, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει έως τα 40 άτομα, τον μέγιστο αριθμό ανθρώπων που μπορεί να φιλοξενήσει η συγκεκριμένη εστία.

Τις τέσσερις έφηβες υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, η αντιδήμαρχος Φωτεινή Ζιάρα, που φέρει την ευθύνη από πλευράς του Δήμου για τη διαχείριση της φιλοξενίας τους, ο πρόεδρος της ορεινής κοινότητας Κώστας Χονδροκώστας και αρκετοί από τους κατοίκους της περιοχής. Ξεχωριστή στιγμή στη διάρκεια της υποδοχής των ασυνόδευτων κοριτσιών ήταν η παρουσία 20 Αλβανών μαθητών και μαθητριών του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου, που μένουν και αυτοί στην εστία Πενταλόφου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πεντάλοφος αποτελεί όχι μόνο πανελλαδική πρωτοτυπία, αλλά και παράδειγμα ανθρωπιάς, αφού πριν από τρία χρόνια, στην αιχμή του προσφυγικού προβλήματος, οι κάτοικοι και το κοινοτικό συμβούλιο έπειτα από παρότρυνση του προέδρου αποφάσισαν ομόφωνα να διαθέσουν το κτίριο της μαθητικής εστίας για να φιλοξενηθούν ανήλικοι πρόσφυγες.

Ο Κώστας Χονδροκώστας, φανερά ικανοποιημένος από την εξέλιξη, δήλωσε ότι «χρειάστηκε να υπερβούμε πολλά εμπόδια, που σχετίζονται όχι μόνο με τη διαχείριση του προσφυγικού και τη γραφειοκρατία, αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά είναι ανήλικα και έπρεπε να γίνουν διαφορετικοί χειρισμοί, που έχουν να κάνουν με το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Με τη φιλοξενία των παιδιών δεν σχετίζεται καμία από τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τους πρόσφυγες. Την ευθύνη της διαχείρισης της φιλοξενίας τους έχει αναλάβει εξολοκλήρου ο Δήμος Βοΐου με την κοινότητα Πενταλόφου και, όπως σημείωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Φωτεινή Ζιάρα, «ο Δήμος ύστερα από συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αναλάβει και τη διαχείριση πληρωμής του προσωπικού που θα εργαστεί στη συγκεκριμένη δομή». Όπως ανέφερε, έχουν ήδη προσληφθεί έξι άτομα και σταδιακά, με την αύξηση των παιδιών, θα προσλαμβάνονται και οι αντίστοιχες ειδικότητες εργαζομένων. Σε συνθήκες πλήρους ανάπτυξης της δομής θα εργάζονται 42 άτομα, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόρος, φύλακες, μάγειροι και βοηθητικό προσωπικό.

Τα παιδιά, που αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες, προέρχονται από χώρους φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στη Σάμο και οι χώρες καταγωγής τους είναι η Συρία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Κογκό και το Αφγανιστάν, ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 12 έως 17 ετών.

Μετά το πρώτο στάδιο προσαρμογής ο διευθυντής του Διαπολισμικού Γυμνασίου και Λυκείου Πενταλόφου και τα στελέχη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κοζάνης θα αποφασίσουν για την κανονική ένταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn