thumbnail_koinwnia_2003.jpg

 

 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τα θέματα της ψυχικής νόσου διεξήχθη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας η εκδήλωση με τίτλο «Ακούγοντας την ψυχή» με πρωτοβουλία του  υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και σε συνεργασία με τον Συντονιστικό Μηχανισμό για  την Αναπηρία. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες από ασθενείς, συγγενείς αυτών και επιστήμονες από τον χώρο της ψυχικής υγείας. Η διευρυμένη κοινωνική αντίληψη γύρω από το ζήτημα της ψυχικής νόσου αποτελεί το ζητούμενο στην κατεύθυνση της αποστιγματοποίησης των ψυχικά ασθενών. Οι ομιλίες κάλυψαν όλο το φάσμα που αφορά την ευαισθητοποίηση, την προσβασιμότητα και την ένταξη των ψυχικά ασθενών.
Πλέον οι ψυχικές παθήσεις ορίζονται ως αναπηρία σύμφωνα με τον Νόμο 4488/2017 και οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις έχουν κάθε δικαίωμα να διαβιούν ισότιμα με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους. 
Όσο για τη βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης δράσης, αλλά και των πολιτικών πρωτοβουλιών, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Θέλουμε να δώσουμε μια άλλη αντίληψη, να περάσουμε από το ιατρικό μοντέλο στο κοινωνικό μοντέλο. Να μιλήσουμε για ένταξη, για ισοπολιτεία και να ασκήσουμε πολιτικές που διορθώνουν αυτή την “καταραμένη” ζωή που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Όπως ακούμε από τις μαρτυρίες, είναι ένας άλλος κόσμος, ένας κόσμος συγκλονιστικός μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που υπάρχει. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».
Όπως επεσήμανε ο κ. Βερναρδάκης, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως η ψυχική ασθένεια αποτελεί στην Ελλάδα «αόρατο» εχθρό. «Είναι ένα πρόβλημα που αφορά το 10% της ελληνικής κοινωνίας, των ελληνικών νοικοκυριών, αν υπολογίσουμε με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη στατιστική. Κι αυτό είναι ακόμα ένα θέμα που εντάξαμε στον νόμο, να έχουμε επίσημα στατιστικά δεδομένα για την αναπηρία με τη βοήθεια της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην απογραφή του 2021 ή και νωρίτερα. Είμαστε η μοναδική χώρα που εκτιμούμε τα ποσοστά με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τόσο θα είναι περίπου, αλλά δεν τα ξέρουμε ακριβώς. Και δεν τα ξέρουμε επειδή το κράτος δεν θέλει να δει αυτούς τους ανθρώπους. Άρα δεν θέλει να κάνει πολιτικές για ένα “αόρατο” κομμάτι της κοινωνίας». Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει, αλλά μένουν ακόμα αρκετά, όπως είπε ο υπουργός, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του: «Όλα αυτά αποτελούν μια βαθιά αλλαγή, θεσμική, πολιτική και κοινωνική. Σιγά σιγά αλλάζουν και οι νοοτροπίες, όμως πρώτα πρέπει να αλλάξουν οι δομές. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον χώρο της ψυχικής υγείας, έχουν ψηφιστεί νόμοι για την αποασυλοποίηση. Βεβαίως μένουν πολλά να γίνουν ακόμα. Και φυσικά, πρέπει η κοινωνία να γίνει πιο αλληλέγγυα και ώριμη, αλλά και να εκπαιδευτεί καλύτερα στα ζητήματα αυτά».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn