×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

odikh_asfaleia_1903.jpg

«Όπως η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα, έτσι και η οδική ασφάλεια, που είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα βαθιά πολιτικό και εξόχως κοινωνικό, δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα». Σ’ αυτό το πνεύμα συν-αντίληψης αλλά και αιχμής για την κρατική αδιαφορία σχετικά με την ασφάλεια στους δρόμους υπογράφηκε χθες Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (ΙΟΑΣ), με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονούνται στους δρόμους και που κάθε χρόνο επιφέρουν υψηλοτάτους αριθμούς θανάτων και αναπηριών.  

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη και την πρόεδρο του ΙΟΑΣ Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, εντάσσεται στο πλαίσιο της 12ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας. «Θα κάνουμε δράσεις που θα σας εκπλήξουν», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης τονίζοντας τη σημασία της «ισχύος εν τη ενώσει», ενώ η κυρία Δανέλλη-Μυλωνά εξήγησε πως «ο ΙΟΑΣ κάνει συχνές παρεμβάσεις σχετικές με την οδική ασφάλεια, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη σε σχετικά νομοσχέδια».

Ως άμεσοι στόχοι τέθηκαν μεταξύ άλλων ο σεβασμός και η αναγνώριση της διαφορετικότητας όλων των χρηστών του αστικού ιστού ως μέρους της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, η οδική ασφάλεια και η κυκλοφοριακή αγωγή όλων των χρηστών με και χωρίς αναπηρία/χρόνιες παθήσεις, η προώθηση της αυτονομίας και ασφάλειας των πολιτών, η μελέτη, έρευνα και προώθηση πολιτικών και μέτρων, η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε θανατηφόρα τροχαία. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια την περίοδο 2010-2017, που αφορά μόνο στα θανατηφόρα δυστυχήματα και όχι στις αναπηρίες που προκύπτουν απ’ αυτά, καταγράφεται σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα (–41%) και στην Ε.Ε. (–20%). Ωστόσο, το 2017 καταγράφηκαν στη χώρα μας 69 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων από τροχαία έναντι 49 στην Ε.Ε.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn