koinwnia_1203.jpg

 

 

Τα αναμμένα εξωτερικά και εσωτερικά φώτα σε συνδυασμό με τις καλές κλειδαριές στις πόρτες και στα παράθυρα είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τους διαρρήκτες σε σχέση με τους συναγερμούς, σύμφωνα με έρευνα της καθηγήτριας Εγκληματολογίας Ανδρομάχης Τσελώνη, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ της Μ. Βρετανίας. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, είναι πιθανότερο να πέσει κανείς θύμα διάρρηξης αν δεν αφήνει αναμμένα φώτα ή αν δεν διαθέτει καλή κλειδαριά, παρόλο που μπορεί να έχει συναγερμό. Ειδικότερα, η μελέτη δείχνει ότι –τουλάχιστον στη Βρετανία– σπίτια ή άλλοι χώροι που συνδυάζουν αναμμένα φώτα μέσα-έξω και καλές κλειδαριές είναι 49 φορές πιο προστατευμένα. Από την άλλη, από μόνοι τους οι εγκατεστημένοι συναγερμοί μάλλον αυξάνουν ελαφρά τον κίνδυνο διάρρηξης.

Η Ανδρομάχη Τσελώνη, που μελετά εδώ και χρόνια το φαινόμενο των διαρρήξεων στη Βρετανία, έχει συγγράψει μαζί με συναδέλφους της το βιβλίο «Μειώνοντας τις διαρρήξεις» (Reducing burglary), που μόλις εκδόθηκε και παρέχει συμβουλές προστασίας. Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενοικιαστές είναι 63% πιθανότερο να πέσουν θύμα διάρρηξης, επειδή έχουν επενδύσει λιγότερο σε μέτρα προστασίας οι ιδιοκτήτες, ενώ πιο τρωτές στους διαρρήκτες κατά 40% έως 50% είναι οι κατοικίες όπου μένει μόνο ένας ενήλικας.

Τι μπορεί να γίνει για τη μείωση των διαρρήξεων; Η κα Τσελώνη δήλωσε ότι, «ενώ υπάρχουν προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των σπιτιών, δεν υπάρχουν αντίστοιχα που ενισχύουν την προστασία από διαρρήξεις». Γι' αυτό, όπως είπε, χρειάζονται πρωτοβουλίες, όπως κυβερνητικές επιδοτήσεις, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να αναβαθμίσουν την ασφάλεια του σπιτιού τους, ιδίως εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn