epikairothta_0703.jpg

 

Ασυνεννοησία, λάθη, παραλείψεις αλλά και προσβλητικές συμπεριφορές προς τους πολίτες αποκαλύπτουν οι περιγραφές του εισαγγελικού πορίσματος 293 σελίδων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που οδήγησε στον θάνατο 100 ανθρώπων. Το πόρισμα καταγράφει λεπτομερώς τις κινήσεις των αρχών, τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και καταδεικνύει την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ τους. «Είναι τέτοιας βαρύτητας και βαθμού η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι βέβαιο ότι ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα», αναφέρεται στο πόρισμα.

Αγένεια και κυνισμός προς τους τρομοκρατημένους πολίτες

«Έρχονται, κυρία μου, έρχονται, το κέρατό μου, έρχονται», «αυτό σας λέω, κυρία μου, ό,τι μπορούμε κάνουμε, 15 αυτοκίνητα, 20 έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε κι άλλα».

«Δεν κατάλαβα το ύφος σας, κύριε», «Όχι, όχι τι είστε εσείς;», «Τι δεν καταλάβατε, πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα;», «Κι εγώ δεν το κατάλαβα».

«Εντάξει, δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε», «Κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος», «Θα το δούμε, έτσι; Θα ’ρθει», «Μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».

«Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα». «Είναι να πεθάνει ο παππούς».

 

Χάος και στις ενσύρματες επικοινωνίες: «Ρε, καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια, γιατί δεν μπορεί να πιάσει;», «Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;».

Σοβαρότατες παραλείψεις

Όπως μεταδίδει το Sputnik Ελλάδας, στο πόρισμα των εισαγγελέων επισημαίνεται ότι με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Μάτι γύρω στις 18:30 δεν μπορούσε να τεθεί ζήτημα οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, καθώς μια τέτοια δράση «θα είχε τραγικά αποτελέσματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που επήλθαν». Αναφέρουν ωστόσο πως, αν είχε ληφθεί η απόφαση γύρω στις 17:00, όταν υπήρξε ενημέρωση από ελικόπτερο επιτήρησης ότι η φωτιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης βρίσκεται γύρω από σπίτια και κινείται ανατολικά απειλώντας κατοικημένες περιοχές, οι πιθανότητες οργανωμένης απομάκρυνσης θα ήταν «εξαιρετικά θετικές».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn