koinwnia_b_1902.jpg

Στην Κρήτη και ειδικότερα στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο στράφηκε αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Παγκρήτια Συνάντηση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευομένων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) του νησιού, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, με θέμα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Καινοτομίες στην εκπαιδευτική πράξη». Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετείχαν περισσότεροι από 300 μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί των ΣΔΕ της Κρήτης, που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν πρότζεκτ που είχαν εκπονήσει σχετικά με την παράδοση, όπως τους χορούς ή τα παραδοσιακά επαγγέλματα, αλλά και να διατυπώσουν τις θέσεις τους αναφορικά με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα ή να προβληματιστούν για το πώς μπορούν να φανούν χρήσιμοι βοηθώντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μετανάστες, τρόφιμους ψυχιατρικών ιδρυμάτων, κρατουμένους σωφρονιστικών καταστημάτων κ.ά.

Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία των ΣΔΕ για ολόκληρη τη χώρα, καθώς μέσα από το έργο που παρέχουν στοχεύουν «στην καταπολέμηση των κοινωνικών διαφορών και ανισοτήτων, στην ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ανθρώπους που διέκοψαν την εκπαιδευτική διαδικασία, στην επανασύνδεση ενηλίκων με το εκπαιδευτικό σύστημα, στην ενίσχυση θετικών στάσεων για την εκπαίδευση και τη μάθηση, καθώς και στη σύνδεση των εκπαιδευομένων με την αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Γιάννη Παρασύρη: «Στην Κρήτη λειτουργούν 8 δομές όπου φοιτούν πάνω από 600 εκπαιδευόμενοι. Έχουμε αναπτύξει αγαστή συνεργασία με τους διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων και στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια που καταβάλλουν για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με τη χρηματοδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται. Επιπλέον, συμβάλλουμε και στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης του θεσμού και σε άλλες περιοχές και Δήμους όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να δημιουργηθούν νέα παραρτήματα, καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ουσιαστική ευκαιρία να ενισχυθεί η διά βίου μάθηση ανάμεσα στους ενήλικες της Κρήτης που δεν είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn