paidi-polemos.jpg

 

Λυπηρές έως και τραγικές είναι οι πληροφορίες που γνωστοποιούνται από την UNICEF σχετικά με την εκμετάλλευση και την κακοποίηση παιδικών ψυχών, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περίπου 250.000 παιδιά-στρατιώτες σε όλο τον πλανήτη παίρνουν μέρος σε ένοπλες συγκρούσεις παρά τη θέλησή τους.

Σε χώρες όπου ο πόλεμος αποτελεί καθημερινότητα, όπως σε Νότιο Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό, Σομαλία, Συρία, Υεμένη, Αφγανιστάν, Μάλι, Μιανμάρ και αλλού, αγόρια και κορίτσια χρησιμοποιούνται από ένοπλες οργανώσεις ως στρατιώτες ή, όταν δεν αναγκάζονται να εμπλακούν σε μάχες, ασκούν χρέη ανιχνευτών, μαγείρων, στέλνονται να αναζητήσουν εφόδια ή επιστρατεύονται σε άλλους βοηθητικούς ρόλους. Ορισμένα κορίτσια εξαναγκάζονται να «παντρευτούν» μαχητές, ενώ τόσο αγόρια όσο και κορίτσια υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, όπως υπογραμμίζει η UNICEF. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου παιδιά χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες» ή μετατρέπονται σε βομβιστές-καμικάζι και στέλνονται να ανατιναχθούν ανάμεσα στο πλήθος.

Με την ευκαιρία της Ημέρας του Κόκκινου Χεριού, η οποία έχει σκοπό να εντείνει την προσοχή στην εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση παιδιών από ένοπλες οργανώσεις, η UNICEF απευθύνει έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις να εμπλακούν ενεργότερα στον αγώνα εναντίον των παραβιάσεων των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn