metanastes.JPG

Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που πνίγηκαν προσπαθώντας να προσεγγίσουν τις ακτές της Ευρώπης έχει ήδη φτάσει τους 200 τον πρώτο μήνα του 2019, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, μετά τα ναυάγια δύο λέμβων που προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο. Πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τμήματα της Ασίας, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν από την ανέχεια και τις ένοπλες συρράξεις, τα τελευταία χρόνια προσπαθούν μαζικά να φτάσουν σε χώρες της Ε.Ε.

* Έως τις 21 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 200 θάνατοι στη Μεσόγειο φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

* Οι διά θαλάσσης αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη τις πρώτες δεκαέξι ημέρες του 2019 ανήλθαν συνολικά σε 4.216, έναντι 2.365 αφίξεων που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2018.

* Το 2018 έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο 2.297 μετανάστες, ενώ 116.959 έφτασαν στη γηραιά ήπειρο διά θαλάσσης.

* Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, τη συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που διέσωζαν πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων υποδεχόταν η Ιταλία. Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης άκρας δεξιάς-λαϊκιστών και επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας, έκλεισε έκτοτε τα λιμάνια στα πλοία των ΜΚΟ.

* Τους μήνες που ακολούθησαν, η Ισπανία και η Μάλτα συμφώνησαν να υποδεχτούν ορισμένους μετανάστες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι περισσότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις, αντιμέτωπες με ολοένα περισσότερα προβλήματα, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

* Το «Aquarius», το τελευταίο πλοίο μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνέχιζε τις επιχειρήσεις στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, τερμάτισε τη δράση του τον Δεκέμβριο εξαιτίας της «εκστρατείας κατασυκοφάντησής» του από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως κατήγγειλε η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η μία από τις δύο που μίσθωναν το σκάφος.

* Τον περασμένο Ιούλιο, 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, ενέκριναν ένα νομικά μη δεσμευτικό σύμφωνο που είχε κύριο σκοπό να προωθήσει τη συνεργασία των κρατών ως προς τη μετανάστευση. Αλλά, τον Δεκέμβριο, μόλις 164 χώρες υπέγραψαν το σύμφωνο στη σύνοδο του Μαρακές, ενώ το απέρριψαν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής η Αυστραλία, το Ισραήλ κ.ά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Thomson Reuters Foundation

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn