Voutsis.jpg

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Σελίδες Κατοχής» του Σπύρου Κουζινόπουλου παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη διάρκεια της οποίας γνωστοποιήθηκαν πτυχές της ναζιστικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα με παραστατικό τρόπο και μέσα από οργανωμένο φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες και αδημοσίευτα αρχεία. Αφού μίλησε με εξόχως θερμά λόγια για τον συγγραφέα και την προσφορά του, καθώς το πόνημά του αποτελεί υπενθύμιση «για την Ελλάδα και την Ευρώπη ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αυτά που έζησε στην Κατοχή», ο πρόεδρος της Βουλής στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της συμπρωτεύουσας στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, καθώς «η συζήτηση που θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα σε σχέση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών αφορά και στον ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή και τον ρόλο των Βαλκανίων στην Ε.Ε. Άρα, η Θεσσαλονίκη, για να μπορέσει να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο, είναι σημαντικό να ξέρει την ιστορία της όλο και καλύτερα. Μόνο αν κανείς στέκεται στα πόδια του ως χώρα, ως λαός, ως κράτος, ως πόλη και έχει την αυτογνωσία της διαδρομής, μπορεί πραγματικά να επιχειρήσει ή να διεκδικήσει να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε ακόμη ότι «ως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων και ταυτόχρονα θα ψηφιστεί η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα». Τέλος, κατέθεσε φωτοτυπία μεγάλης αφίσας που έχει στο γραφείο του στη Βουλή την οποία είχαν ξεκολλήσει αντιστασιακοί και απλοί άνθρωποι από κολόνα της ΔΕΗ: είναι η διαταγή για τον τυφεκισμό των 37, στις 23 Φεβρουαρίου 1943, με εντολή του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn