YEMEN_MALNUTRITION.jpg

Περίπου 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πιθανώς έχουν πεθάνει από οξύ υποσιτισμό μέσα σε τρία χρόνια πολέμου στην Υεμένη (2015-2018), σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Save the Children». Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι έως και 14 εκατομμύρια Υεμενίτες βρίσκονται στο κατώφλι του λιμού.

Ο Οργανισμός επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει αδιανόητη ανθρωπιστική κρίση. Η Υεμένη έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στον πόλεμο, που κλιμακώθηκε το 2015 όταν η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του κινήματος των ανταρτών Χούτι, κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο Μανσούρ Χάντι να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ως αποτέλεσμα του εμφυλίου έχουν εκθέσει όλο και περισσότερες οικογένειες στον κίνδυνο της έλλειψης τροφίμων. Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζει βάσει ερευνών ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί ο οξύς υποσιτισμός, περίπου το 20%-30% των παιδιών θα πεθαίνουν κάθε χρόνο. «Για κάθε παιδί που σκοτώνεται από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες άλλα λιμοκτονούν μέχρι θανάτου, και αυτό είναι πλήρως αποτρέψιμο», δηλώνει ο διευθυντής της οργάνωσης στην Υεμένη κ. Τάμερ Κιρόλος, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι ζωές περίπου 150.000 παιδιών κινδυνεύουν στην πόλη Χουντάιντα, όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται δραματική αύξηση των αεροπορικών επιδρομών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn