Markos_Karavias_gia_prosfygiko.jpg

Εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης το 4ο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, στο οποίο περιλαμβάνονται στατιστικά πληροφοριακά στοιχεία για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, καθώς και οι δράσεις κρατικών φορέων και υπηρεσιών στον τομέα αυτό.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μάρκος Καραβίας, σε σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζει ότι παρά τη συνολική πτώση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη το 2017 «η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται υπό δυσανάλογη πίεση». Όπως σημειώνει: «Το υπό διαπραγμάτευση κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του νέου κανονισμού Δουβλίνου, οφείλει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τις βασικές αρχές της δίκαιης ανακατανομής, καθώς και τις εγγυήσεις που καθιερώνουν η Σύμβαση της Γενεύης και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παράλληλα, πρέπει να εκκινήσει και μια συζήτηση –πέραν του ασύλου– σχετικά με τη διάνοιξη νόμιμων οδών μετανάστευσης».
Τα αιτήματα ασύλου σε πρώτο βαθμό για το α’ 9μηνο του 2018 σημείωσαν αύξηση κατά 10,53% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 47.390 αιτήματα ασύλου έναντι 42.874 το 2017. Αυξημένες κατά 38,81% είναι και οι προσφυγές που κατατέθηκαν το ίδιο διάστημα φέτος στην Αρχή Προσφυγών, ενώ η υπηρεσία εξέδωσε 33.091 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό. Με βάση τα τελευταία στατιστικά της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις αιτήσεις ασύλου ανά κάτοικο, μετά την Κύπρο.
Στα νησιά του Αιγαίου οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου αυξήθηκαν κατά 21,62% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Αυξημένες κατά 49,05% ήταν οι θετικές αποφάσεις ουσίας που εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Ασύλου την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ αύξηση κατά 55,75% παρατηρήθηκε και στις παραπομπές λόγω ευαλωτότητας. Αντίθετα, μειωμένες κατά 29,12% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν οι αποφάσεις παραπομπών για λόγους οικογενειακής επανένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018 εισήλθαν παράτυπα από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα 23.996 άτομα, έναντι 19.799 την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Στο ίδιο διάστημα το Λιμενικό Σώμα προέβη σε διασώσεις 17.313 ανθρώπων έναντι 16.762 πέρυσι. Παράλληλα, οι ροές στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα ανήλθαν σε 12.290 ανθρώπους, έναντι 3.744 την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε δομές υπό την εποπτεία της ελληνικής πολιτείας ανέρχεται σε περίπου 70.000 άτομα. Συνολικά στη χώρα, εκτός από τα έξι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών σε πέντε ελληνικά νησιά και τον Έβρο, λειτουργούν άλλες 28 δομές προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΚΚΑ, ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ανερχόταν σε 3.400, το 8,6% των οποίων είναι κάτω των 14 ετών. Σχεδόν το 77% των ανηλίκων προέρχονται από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Για τα ασυνόδευτα παιδιά λειτουργούν στη νησιωτική και στην ηπειρωτική χώρα 53 δομές φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 1.175 θέσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα τέλη Σεπτεμβρίου στεγάζονταν σε διαμερίσματα 21.412 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός προσφυγοπαίδων εγγεγραμμένων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2017-18 ανήλθε σε 8.017. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο μέχρι τις 6 Αύγουστου 2018, ημερομηνία λήξης του προγράμματος Philos για την υγεία, στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας χορηγήθηκαν συνολικά 11.043 εμβόλια.
Στο ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνονται επίσης οι ομιλίες-τοποθετήσεις του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σε ΟΗΕ και Ε.Ε., η αναφορά στις δράσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, καθώς και η παρέμβαση της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κας Φωτεινής Παντιώρα στο πλαίσιο του 1ου Ευρωμεσογειακού Εργαστηρίου Υπευθύνων Επικοινωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε στην Τυνησία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn