sel.60_podhlato.jpg

Η χρήση ποδηλάτου είναι μία θαυμάσια σωματική δραστηριότητα που θεωρείται δημοφιλής και εφικτή από τον περισσότερο κόσμο. Αναφορικά να πούμε ότι η λέξη «ποδήλατο» είναι ελληνική, σύνθετη, και προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «πους» («πόδι») και «ελαύνω» («κινώ»).  Ένα χαρακτηριστικό πλεονέκτημα του ποδηλάτου είναι  ότι  συνδυαστικά καλύπτει αρκετές από τις ανάγκες του ανθρώπου, όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία.

Στα μέσα του 20ου αιώνα το ποδήλατο έχει γίνει το βασικό μέσο μετακίνησης για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, αλλά και ακόμη πιο ψηλά, στη Νορβηγία, στη Δανία και στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, είναι το πιο δημοφιλές μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη.  Σήμερα ο αριθμός των ποδηλάτων του πλανήτη υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο.

Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885, ενώ το 1890, τη χρονιά της ίδρυσης της Διεθνούς  Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες. Η Αθήνα αποκτά και ποδηλατοδρόμιο (το μετέπειτα ποδοσφαιρικό στάδιο «Καραϊσκάκη») για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.  Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας δικτύου ποδηλατοδρόμων, που σίγουρα θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Όπως το περπάτημα, έτσι και το ποδήλατο αντιπροσωπεύει τον πιο «αθώο» και ήπιο τρόπο μετακίνησης.  Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με άλλα μεταφορικά μέσα το ποδήλατο είναι οικονομικό, αθόρυβο, δεν ρυπαίνει, δεν καταναλώνει χώρο και καύσιμα, είναι το λιγότερο επικίνδυνο μέσο απέναντι στον πεζό, αλλά και στον αναβάτη του. Ποδήλατο χρησιμοποιεί όποιος θέλει να είναι ευέλικτος, όπως, για παράδειγμα, ο πεζός, ο οποίος είναι αυτόνομος στις μετακινήσεις του, χωρίς να ζημιώνει το περιβάλλον, και όποιος επιθυμεί να έχει επαφή με την πόλη και να απολαμβάνει τη μετακίνησή του.

Η χρήση ποδηλάτου είναι  εξαιρετικό μέσο που προάγει τη σωματική και ψυχική ευεξία. Όπως, για παράδειγμα, βοηθά στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια βιολογικών, κινητικών, πνευματικών, κοινωνικών, ηθικών και βιωματικών πτυχών του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά της φυσιολογίας θεωρείται από τις πιο αποδοτικές μορφές σωματικής άσκησης, καθώς γυμνάζει το κυκλοφοριακό, αναπνευστικό και μυϊκό σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Επίσης έχει τεκμηριωθεί από πολλές μελέτες ότι τέτοιου είδους καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και αποτρέπουν την καρδιαγγειακή πάθηση, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, και αρθρίτιδα. Επίσης η κινητική συμπεριφορά, η αυτοπεποίθηση είναι παράμετροι που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της ισορροπίας, της οδήγησης και του ελέγχου του ποδηλάτου. Η συντήρηση-φύλαξη του ποδηλάτου-εξοπλισμού του αναβάτη, η επικοινωνία με άλλους οδικούς χρήστες και η συμμόρφωση με τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς είναι μερικές από τις περιπτώσεις που ενισχύουν την ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Ακόμη, σε μια πρόσφατη μελέτη ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστηματική αερόβια άσκηση, όπως η ποδηλασία, φαίνεται να ενισχύει τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λεκτική μνήμη και τη μάθηση. Η τακτική άσκηση μειώνει επίσης το στρες και το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο, προβλήματα που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη γνωστική δυσλειτουργία. Το εύρημα αυτό έρχεται σε μία καλή στιγμή όπου οι περιπτώσεις άνοιας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 115 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από το 2050.

Συμπερασματικά, σε μία εποχή που γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες περιβάλλοντος στις πόλεις για την υγεία, την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου η χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις, έστω και αν μοιάζει στη χώρα μας με ουτοπία, είναι κοινά αποδεκτό ότι θα ήταν μία πολύ αποτελεσματική και μοντέρνα λύση.

Ποδήλατο στα μέτρα μου

Όταν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε ποδήλατο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σωστό για εσάς μέγεθος ποδηλάτου. Τα περισσότερα μέρη του ποδήλατου ρυθμίζονται ανάλογα με τον σωματότυπο του αναβάτη, σε αντίθεση με το πλαίσιο (σκελετό), το οποίο είναι μέρος του ποδηλάτου που δεν προσαρμόζεται. Επομένως, για έχετε τη σωστή θέση στο ποδήλατο, πρέπει αρχικά να αγοράσετε το σωστό νούμερο πλαισίου.  Η σωστή διάσταση πλαισίου εξαρτάται κυρίως από το μήκος των ποδιών του αναβάτη. Η απόσταση αυτή ορίζεται από τον καβάλο έως τη φτέρνα του ποδιού.

Για να βρει κάποιος την απόσταση αυτή, θα πρέπει να σταθεί με την πλάτη του εφαπτόμενη στον τοίχο χωρίς να φορά παπούτσια. Τα πόδια πρέπει να είναι τεντωμένα με άνοιγμα περίπου 10 εκ. Στη συνέχεια μπορεί να τοποθετήσει μία γωνία 90°, π.χ. ένα βιβλίο, εφαπτόμενο στον τοίχο και στον καβάλο, όπως ακριβώς καθόμαστε στη σέλα του ποδηλάτου. Στη συνέχεια πιέζετε το βιβλίο στον τοίχο και σημειώνετε το σημείο που δείχνει το πάνω μέρος του στην επιφάνεια του τοίχου.  Έπειτα μετράμε την απόσταση του σημείου από το έδαφος. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δύο με τρεις φορές . Η μέση τιμή των μετρήσεων δείχνει το μήκος των ποδιών του αναβάτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έχουν διαφορετική δομή λεκάνης-ισχίων, οι γυναίκες έχουν και άλλες διαφορές στον σκελετό σε σχέση με τους άντρες. Συνήθως έχουν  μικρότερο σωματικό ύψος με μακρύτερα πόδια αναλογικά από τους άντρες. Αυτό εξηγεί γιατί οι γυναίκες ταιριάζουν μορφολογικά καλύτερα στην ποδηλασία από τους άνδρες και γιατί και τα δύο χαρακτηριστικά εμφανίζονται στους καλύτερους ποδηλάτες ανδρικού φύλου.

Ωστόσο οι κατασκευαστικές εταιρίες ποδηλάτων χρησιμοποιούν διαφορετικές μονάδες μέτρησης των ποδηλάτων. Τα ποδήλατα βουνού, για παράδειγμα, μετριούνται σε ίντσες, δρόμου σε εκατοστά, ενώ κάποιες άλλες εταιρίες κατηγοριοποιούν τα ποδήλατά τους ανάλογα με το μέγεθος σε small,  medium ή large.

Όσον αφορά στα παιδικά ποδήλατα, είναι καλύτερα να δώσετε περιθώρια στην ανάπτυξη του παιδιού. Για τα ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες, όσο τα πόδια του φτάνουν τα πετάλια, είναι καλά. Όταν το ποδήλατο είναι χωρίς βοηθητικές ρόδες, και τα δύο πόδια του μικρού αναβάτη θα πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος με το μπροστινό μέρος των ποδιού (όχι με τις μύτες) ενώ κάθεται στη σέλα.

Ασφαλής μετακίνηση

Ακολουθήστε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αλλά εξίσου σημαντικό  είναι:

  • Να είστε κατάλληλα εξοπλισμένος.
  • Να είστε ορατός.
  • Να κρατάτε σωστές αποστάσεις από οχήματα και πεζοδρόμια.
  • Να παραμείνετε συγκεντρωμένος και να οδηγείτε αμυντικά.
  • Να αποφεύγετε τα «τυφλά» σημεία των υπόλοιπων οχημάτων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή σε περιπτώσεις όπως σκοτάδι και βροχή.

Γιάννης Παπανικολάου, MSc., Sport Science
Bike Sale & Academy
www.bikesaleacademy.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn