businessmanatsea.jpg

 

Ελλάδα, μήνας Ιούνιος. Έχουμε ήδη αρχίσει να προσαρμοζόμαστε στο κλίμα του καλοκαιριού, σωματικά και ψυχολογικά. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι λιγότερο πιεστικές, οι αντιστάσεις μας πέφτουν και η διάθεση χαλαρώνει, ενώ έχουμε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και ανασύνταξη δυνάμεων. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτή την εποχή και που θα μας βοηθήσουν στην επαγγελματική μας πορεία χωρίς να μας στρεσάρουν; Υπάρχουν, είναι τουλάχιστον οχτώ και ξεκινούν από «μέσα» προς τα «έξω»!

 

Από μέσα

Ο απολογισμός

Ένας σύντομος απολογισμός της εργασιακής χρονιάς που πέρασε μας βοηθά να εντοπίσουμε τι πήγε στραβά και τι μαθαίνουμε απ’ αυτό, καθώς και τι πήγε καλά και τι «δώρο» θα κάνουμε στον εαυτό μας γι’ αυτό. Συχνά αυτοτιμωρούμαστε για τα λάθη μας αντί να τα δούμε ως ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης, ενώ παραλείπουμε να μας πούμε «μπράβο» και να απολαύσουμε μια μικρή ή μεγάλη επιτυχία. Φέτος ας το πάρουμε αλλιώς!

Η ενδοσκόπηση

Το καλοκαιράκι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να βάλουμε σε λειτουργία το… ενδοσκόπιο. Τόλμησε να θέσεις στον εαυτό σου ερωτήματα όπως: Τι μου αρέσει περισσότερο στη δουλειά μου; Τι δεν μου αρέσει καθόλου; Πόσο ικανοποιημένος είμαι; Θέλω να κάνω το κάτι παραπάνω; Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μου; Αισθάνομαι ότι μου αξίζει κάτι καλύτερο ή μήπως μέσα μου πιστεύω ότι προορίζομαι για μέτριες καταστάσεις; Τι θα συνέβαινε αν διεκδικούσα αυτά που λέω ότι θα ήθελα;

Σε τέτοια βαθιά ερωτήματα συχνά δεν έχουμε άμεσες απαντήσεις, ή οι απαντήσεις μας βγαίνουν βεβιασμένα, κρύβοντας πίσω τους μια δύσκολη αλήθεια. Αν δυσκολευόμαστε, δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε: οι ειλικρινείς αναζητήσεις κλωθογυρίζουν υποσυνείδητα στον νου, μέχρι που, εκεί που δεν το περιμένουμε, μας «πετούν» στο συνειδητό την απάντηση. Οπότε το σημαντικό εδώ είναι να ρωτήσουμε ειλικρινά, με διάθεση διερεύνησης, και η απάντηση θα ’ρθει όταν είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε.

Ένας στόχος

Μην ακούς τη λέξη «στόχος» και σκέφτεσαι «Ωχ!». Όπως είπαμε, το καλοκαίρι εμπνέει χαλαρή διάθεση. Όμως, αν θέσεις ερωτήματα όπως τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να αναδυθούν καταπιεσμένες ανάγκες, επιθυμίες και κίνητρα, δημιουργώντας αυτόματα μικρούς ή μεγάλους στόχους. Σκέψου, για παράδειγμα, να ανακαλύψεις τι ακριβώς ήταν αυτό που «δεν σου κολλούσε» τόσα χρόνια στο επάγγελμά σου. Η συνειδητοποίηση αυτή από μόνη της μπορεί να ανοίξει δεκάδες πιθανούς δρόμους.

Τόλμησε, όταν θα είσαι έτοιμος, να θέσεις έναν επαγγελματικό στόχο λοιπόν. Μπορεί να είναι πολύ μικρός, όπως το να παρακολουθήσεις ένα επιμορφωτικό σεμινάριο πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα, ή μπορεί να είναι κάτι μεγαλύτερο, όπως το να αλλάξεις επάγγελμα. Μόνο έχε στον νου σου ότι, αν θέσεις έναν πολύ μεγάλο στόχο, αφενός προκαλείς τον εαυτό σου να τον πετύχει, αλλά αφετέρου τον προκαλείς και να μην τον πετύχει, προκειμένου να έχει μια καλή δικαιολογία για να μείνει ο ίδιος. Θέσε έναν στόχο ρεαλιστικό και πες τον ή γράψ’ τον με απλά, ξεκάθαρα λόγια. Δεν είναι το ίδιο να πεις στον εαυτό σου «Ναι, θα ήθελα να ζητήσω αύξηση κάποια στιγμή…» και «Θα ζητήσω μια αύξηση 50 ευρώ γιατί εργάζομαι σκληρά και το αξίζω».

Τα βιβλία

Είναι ένας υπέροχος τρόπος να ανοίξεις τους ορίζοντές σου σε σχέση με το επάγγελμά σου. Και όχι, δεν εννοώ αν είσαι δικηγόρος να κουβαλήσεις στην παραλία την επιτομή του αστικού δικαίου! Όμως, ένα βιβλίο για τη γλώσσα του σώματος ή ένα εγχειρίδιο ψυχολογίας σίγουρα θα βοηθούσαν και επαγγελματικά. Επίσης, βιβλία που σχετίζονται με τον στόχο που έθεσες (αν έθεσες) ή βιβλία που έχουν γραφτεί από ανθρώπους του κλάδου σου χωρίς απαραίτητα το θέμα τους να είναι συναφές μπορούν κάλλιστα να εμπνεύσουν και να δώσουν κίνητρο.

 

Προς τα έξω

Το όνομά σου

Έχεις γράψει ποτέ το όνομά σου στο Google για να δεις τι αποτελέσματα βγαίνουν; Μια απλή αναζήτηση μπορεί να σε εκπλήξει: φωτογραφίες από εκείνο το πάρτι που δεν θυμάσαι πώς είχε καταλήξει, παλαιότερες αναρτήσεις που σήμερα δεν θα ήθελες να βλέπουν οι συνάδελφοί σου, το τηλέφωνό σου σε μια αγγελία που είχες βάλει για να πουλήσεις το σκρίνιο της μαμάς σου. Διόρθωσε ή διάγραψε τα πράγματα που είναι δημόσια για σένα, καθώς η αναζήτηση βάσει ονόματος, είτε αναζητάς εργασία είτε έχεις ήδη, είναι κάτι που ευτυχώς ή δυστυχώς συμβαίνει.

Τα social media

Σε ποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχεις λογαριασμό; Σε βοηθούν επαγγελματικά ή μήπως εκείνο το δημόσιο προφίλ στο Instagram λειτουργεί σε βάρος σου γιατί παραείναι αποκαλυπτικό; Το καλοκαιράκι είναι μια καλή ευκαιρία για συμμάζεμα και ανανέωση εν γένει, ενώ γενικότερα καλό είναι η αναθεώρηση των ΜΚΔ να γίνεται μια δυο φορές τον χρόνο. Σκέψου ποια δίκτυα και ποιες συμπεριφορές σου σε υποβαθμίζουν ή σε ωφελούν επαγγελματικά. Απενεργοποίησε εκείνο τον λογαριασμό στο Twitter όπου όλες κι όλες είχες κάνει τρεις αναρτήσεις –γιατί να υπάρχουν κι εκεί πληροφορίες για σένα; Κάνε unfollow σε σελίδες και πρόσωπα που δεν σε αφορούν πλέον και σε βομβαρδίζουν με περιττές πληροφορίες.

Αντί γι’ αυτό, βρες και ακολούθησε σελίδες που παρέχουν ενημερώσεις σε σχέση με το επάγγελμά σου, κάνοντας πιο ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη τη ροή των πληροφοριών σου. Πρόσεχε ποιοι βλέπουν τις δημοσιεύσεις σου και κάνε ιδιωτικά τα προφίλ σου, όπου χρειάζεται. Επίσης, φρόντισε να τα κρατάς επικαιροποιημένα, καθώς ένα παρατημένο επαγγελματικό προφίλ ή μια μη ανανεωμένη σελίδα είναι σαν μια σκονισμένη βιτρίνα καταστήματος: ακόμα κι αν περιέχει ποιοτικά προϊόντα, είναι σίγουρα λιγότερο ελκυστική.

Το LinkedIn

Το αναφέρω ξεχωριστά από τα υπόλοιπα social media, γιατί το θεωρώ ένα εξαιρετικό εργαλείο ενδυνάμωσης της επαγγελματικής ταυτότητας. Πρόκειται για ένα ΜΚΔ που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το επαγγελματικό μας προφίλ και όπου προσφέρονται ευκαιρίες δικτύωσης και ενημέρωσης για κάθε είδους εξελίξεις σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, εκδηλώσεις, σεμινάρια κ.λπ.

Όμως, το πιο σημαντικό που μπορεί να σου προσφέρει το LinkedIn είναι να δώσει φωνή και πιο ολοκληρωμένη υπόσταση στην επαγγελματική σου ταυτότητα. Σίγουρα μπορείς να δημοσιεύσεις στιγμές από τη δουλειά σου και στο Facebook, όμως στο LinkedIn μπαίνεις σε μια διαδικασία οικοδόμησης και εξέλιξης αποκλειστικά του επαγγελματικού σου εαυτού. Σκέψου το σαν ένα ζωντανό βιογραφικό, που περιλαμβάνει όλη σου την πορεία, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι, από τη φοιτητική ζωή μέχρι το τώρα, προωθώντας παράλληλα και τη δράση σου στο δίκτυό σου.

Το φλερτ

Τι σχέση έχει το φλερτ με την εργασία; Μεγάλη! Τι κάνουμε όταν φλερτάρουμε; Προβάλλουμε τις πιο λαμπερές πλευρές του εαυτού μας, προσέχουμε τι λέμε, τεστάρουμε τα όριά μας, διεκδικούμε, εξασκούμαστε στην ιδέα της αποτυχίας και σ’ έναν σωρό άλλες πολύ σημαντικές μικροδεξιότητες, οι οποίες τονώνουν τα θετικά μας χαρακτηριστικά, αυξάνουν το θάρρος, διευρύνουν την επικοινωνία, μειώνουν το στρες της αποτυχίας κ.ά. Αν το παρατηρήσουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στο πώς συμπεριφερόμαστε ως υποψήφιοι σύντροφοι και ως εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, δεν διεκδικώ τα εργασιακά μου δικαιώματα από φόβο να μην απολυθώ, όπως αποφεύγω να φλερτάρω από φόβο να μην απορριφθώ.

Σαφώς και δεν είναι εύκολο όλο αυτό. Απλώς, αν σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες στην εργασία, σκέψου ότι το να φλερτάρεις είναι σίγουρα πιο ευχάριστο, επίκαιρο και ευκολότερο το καλοκαίρι!

Η εργασιακή με την προσωπική ζωή εν γένει συνδέονται με πολύ περισσότερους τρόπους απ’ όσους συνειδητοποιούμε, ενώ ανά πάσα στιγμή πραγματοποιούμε μια σειρά ενέργειες που αφορούν και στην εργασιακή μας ταυτότητα.

Από μέσα προς τα έξω λοιπόν, καλό καλοκαίρι!

 

Χρύσα Δότσα,

Συντονίστρια δράσεων Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn