apotamiefsi.jpg

 

Η αποταμίευση αφορά σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μικρές και απλές αποφάσεις που παίρνετε σήμερα –όπως το πού αποθηκεύετε τις αποταμιεύσεις σας ή πόσο από το εισόδημά σας δαπανάτε– είναι τόσο σημαντικές. Παρακάτω, έχουμε στρογγυλοποιήσει οκτώ πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να βάζετε περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό σας το επόμενο έτος.

Ρύθμιση αυτόματης εξοικονόμησης

Το μεγαλύτερο βήμα προς την αποταμίευση και οικοδόμηση πλούτου μπορείτε να το κάνετε σε 10 λεπτά από τον υπολογιστή σας. Αρκετές τράπεζες προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποταμίευσης με τις οποίες μπορείτε να δεσμεύσετε ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός σας, κάτι που μακροπρόθεσμα θα σας αποφέρει περισσότερα κέρδη. Ορίζοντας ως δίχτυ ασφαλείας ένα συγκεκριμένο ποσό για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και τυχών άλλων αναγκών, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το πλεόνασμα των αποταμιεύσεών σας και να το αυξήσετε.

Παράλληλα, όλες οι τράπεζες προσφέρουν έναν «πίνακα διαχείρισης» για τους λογαριασμούς σας, μέσα από τους οποίους μπορείτε να παρακολουθείτε τα έσοδα και τα έξοδά σας, καθώς και τον τρόπο κατανομής του κεφαλαίου σας σε βάθος χρόνου. Έχοντας συχνή εικόνα των οικονομικών σας πόρων και του πού κατανέμονται, μπορείτε να βελτιώσετε τις αποταμιευτικές σας στρατηγικές γρήγορα και εύκολα.

Ζητήστε αύξηση – ή αλλάξετε θέση εργασίας

Η διαπραγμάτευση του αρχικού μισθού σας –και η συνέχιση της διαπραγμάτευσης κάθε λίγα χρόνια ή όταν ξεκινάτε μια νέα δουλειά– θα μπορούσε να κάνει μια διαφορά 1 εκατομμυρίου δολαρίων στα κέρδη σας.

Το κλειδί για την απόκτηση περισσότερων χρημάτων μπορεί να είναι η αλλαγή θέσης εργασίας, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Nomura. Οι εργαζόμενοι που άλλαξαν θέση εργασίας κέρδισαν περίπου 1% περισσότερο χρόνο σε σχέση με αυτούς που έμειναν στον ίδιο εργοδότη. Οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι ενδέχεται να έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική ισχύ και μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών όταν υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες ή βρίσκουν έναν νέο υψηλότερα αμειβόμενο ρόλο που ταιριάζει καλύτερα στα ταλέντα τους, συνεχίζει η έκθεση.

Βάλτε τα χρήματά σας σε λογαριασμό αποταμίευσης υψηλής απόδοσης

Αν έχετε πάρα πολλά χρήματα στον λογαριασμό σας, αυτό θα μπορούσε να σας κρατήσει πίσω στην οικοδόμηση πλούτου. Κρατήστε στον λογαριασμό σας μισθούς περίπου 2 μηνών, ώστε να μπορείτε να πληρώνετε εύκολα τις υποχρεώσεις σας. Μόλις το κάνετε αυτό, ξεκινήστε να δημιουργείτε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για δαπάνες τουλάχιστον τριών μηνών. Αν αφήνετε τα χρήματά σας στον λογαριασμό αποταμίευσης χωρίς να τα κλειδώνετε με κάποιο επιτόκιο αποταμίευσης, μακροπρόθεσμα στερείστε σημαντικά ποσά κέρδους που σίγουρα θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά σας. Ξεκινήστε μ’ ένα μικρό ποσό, και με βάση το φαινόμενο της χιονοστιβάδας θα δείτε σε βάθος χρόνου τα κέρδη και τις αποταμιεύσεις σας να πολλαπλασιάζονται σημαντικά.

Αποθηκεύστε τις αποταμιεύσεις σας σε λογαριασμό αποταμίευσης υψηλής απόδοσης, όπου θα μπορούσατε να κερδίζετε 1% τόκο στα χρήματά σας, αντί για το 0,01% που κερδίζετε σ’ ένα παραδοσιακό λογαριασμό ελέγχου ή αποταμίευσης.

Ή επενδύστε στο χρηματιστήριο

Αν και το χρηματιστήριο ανά περιόδους έχει αποτελέσει αρένα μεγάλης χασούρας, με μικρά βήματα και με μια καλή έρευνα θα μπορούσατε να πολλαπλασιάσετε τις αποταμιεύσεις σας σε σημαντικό βαθμό. Με βάση τις μέσες αποδόσεις της αγοράς και τα επιτόκια των τελευταίων 40 χρόνων, η NerdWallet υπολόγισε ότι η επένδυση σε μετοχές (συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών συνταξιοδότησης) θα απέφερε 4,57 εκατομμύρια δολάρια στην ηλικία των 65 ετών. Αυτό αντιπροσωπεύει ετήσια επενδυτικά τέλη 0,70%, αλλά όχι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.

Κρατώντας τα χρήματα σ’ έναν παραδοσιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου –κάτι που κάνει σήμερα το 63% των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας– θα απολέσετε 1,27 εκατομμύρια δολάρια, πριν από την προσαρμογή στον πληθωρισμό. Ποιο είναι το ενδεχόμενο κόστος αν μείνει κανείς έξω από την αγορά μέσα σε τέσσερις δεκαετίες; Περίπου 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι χαμηλού κόστους δείκτες είναι μεγάλες επιλογές αν θέλετε να έχετε περισσότερα χρήματα, και τα funds target date και οι robo-σύμβουλοι ίσως είναι πιο κατάλληλοι εάν θέλετε να κάνει κάποιος άλλος τη δουλειά» υπογραμμίζει η Arielle O’Shea, υπεύθυνη της NerdWallet για επενδυτές και συνταξιούχους.

Βρείτε φθηνότερη κατοικία

Εάν είστε μέρος του ενός τρίτου του πληθυσμού που πληρώνουν υπερβολικά για τη στέγασή τους, ξεκινήστε αναζητώντας έναν τόπο ή μια κατοικία που ανταποκρίνεται στο τυπικό μέτρο της οικονομικής προσιτότητας: 30% ή λιγότερο από το καθαρό εισόδημά σας. Και, αν μπορείτε να βρείτε κατοικία που σας επιτρέπει να ξοδεύετε έως το 25% του μεικτού εισοδήματός σας για στέγαση, ο λογαριασμός αποταμιεύσεών σας θα σας ευχαριστήσει. Ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffet διατηρεί τα κόστη στέγασης χαμηλά. Ζει σε μια μικρή κατοικία που αξίζει 0,001% του συνολικού του πλούτου.

Αγοράστε ένα ακίνητο για ενοικίαση

Η επένδυση σε ακίνητα και η αγορά κατοικίας είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Όταν αγοράζετε ένα σπίτι για να ζήσετε μακροπρόθεσμα, δεν είστε σίγουροι ότι θα κερδίσετε απόδοση της επένδυσής σας, ειδικά στο εγγύς μέλλον. Η αγορά ενός σπιτιού ή ενός κτιρίου διαμερισμάτων ως ιδιοκτησίας προς ενοικίαση σάς δίνει τη δύναμη να καθορίσετε τα κέρδη σας.

Στο τέλος, το εισόδημα που κερδίζετε από ενοικίαση μπορεί να είναι αρκετό για να καλύψει την υποθήκη – και ενδεχομένως περισσότερο. Αυτό είναι διαφορετικό από το να περιμένουμε μεγάλη απόδοση όταν έρχεται ο καιρός να πουλήσουμε ένα σπίτι. Και είναι πολύ καλός τρόπος να κερδίσετε χρήματα από τα ακίνητα τώρα. Άλλωστε, σ’ αυτό έρχονται να βοηθήσουν αρκετές πλατφόρμες ενοικίασης, όπως η Airbnb, απ’ όπου αρκετοί έχουν αποκομίσει μεγάλα έσοδα από την εκμετάλλευση των πλεοναζόντων ακινήτων τους.

 

Θάνος Μπάμπης,

Αρθρογράφος maxmag.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn