×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 734

ta_pleonasmata_kai_oi_ependyseis.jpg

Έντονες οι διεργασίες που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που προηγήθηκε με δηλώσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό να διαμορφώνουν την επόμενη μέρα για τους εργαζομένους. Συνολικά θα μπορούσαμε να πούμε ως απόρροια των συζητήσεων, των διαβουλεύσεων, αλλά και των προτάσεων που κατατέθηκαν πως τα δυσβάσταχτα μέτρα θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια με ή χωρίς έξοδο από τα μνημόνια, με ή χωρίς αύξηση του κατώτατου μισθού. Πολλά βέβαια θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σχετικά με το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για την περίοδο μετά τον Αύγουστο, οπότε και τελειώνει το μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο του ευαγγελίζονται την καθαρή έξοδο όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Η κυβέρνηση έχει ποντάρει αρκετά στη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο, παρότι μέτρα και περικοπές θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Αυτό έφερε και την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν είναι καθαρή η έξοδος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου, που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;». Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διάλεξε ένα μονοπάτι που δεν έχει επιστροφή. Τυχόν ανατροπές στη ρητορική του είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν πολιτικό κόστος, το οποίο θα μεταφραστεί σε συντριπτική ήττα τόσο στις εθνικές, όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η πραγματική ανάγνωση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) κατέγραψαν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας, αλλά και της μεγάλης περικοπής που πραγματοποιήθηκε στα κονδύλια που αφορούσαν σε κοινωνικές ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα επιδόματα που κόπηκαν και επηρέασαν τον οικονομικό προϋπολογισμό των εργαζομένων: το επίδομα ένδειας με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ, το επίδομα απροστάτευτων παιδιών με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ, το επίδομα για υποχρεωτική εκπαίδευση με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ και το επίδομα του Ο.Α.Ε.Δ. για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας, το οποίο αφορούσε περίπου σε 5.500 δικαιούχους με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.  

Φυσικά το ύψος του πλεονάσματος είναι ενδεικτικό για το τι έχουν να περιμένουν την επόμενη ημέρα οι εργαζόμενοι, καθώς φαίνεται ότι είναι ένας στόχος ο οποίος θα σταθεροποιηθεί και για τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και το 2022 η κυβέρνηση οφείλει να πιάνει πλεονάσματα που θα κυμαίνονται στο ύψος του 3,5%. Από τη μία κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν με βεβαιότητα ότι για το 2019 θα αγγίξουν το 4% του Α.Ε.Π., ενώ από την άλλη το Δ.Ν.Τ. εκτιμά σχεδόν ανέφικτη την επίτευξη του στόχου. Τα θετικά αποτελέσματα βέβαια που είχε η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ περισσότερα από τα αναγκαία και χωρίς πραγματικό  διαπραγματευτικό αντίκρισμα. Όχι μόνο γιατί έπιασαν πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά πάνω από αυτό που απαιτείτο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν οικονομική αιμορραγία στην κοινωνία, αλλά και γιατί το Δ.Ν.Τ. επιμένει να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει ψηφιστεί. 

Μονόδρομος οι επενδύσεις και οι αλλαγές στα εργασιακά από Ν.Δ. και Σ.Ε.Β.

«Επενδύσεις σημαίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Σημαίνουν κατά κανόνα και καλύτερες θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς, καλύτερες απολαβές και καλύτερο πλαίσιο εργασιακής κάλυψης. Γι’ αυτό θέλουμε λοιπόν τις επενδύσεις: για να αποκλιμακώσουμε την ανεργία, για να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης, για να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα νέα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα και να δώσουμε και μία δυνατότητα στα πολλά νέα παιδιά που έφυγαν από την Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα μας. Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Σ.Ε.Β. με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις». Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρακτικά αποτελεί έναν πρωθυπουργό σε αναμονή, χαρακτήρισε τον εκάστοτε πρωθυπουργό ως ιεραπόστολο των επενδύσεων, κάνοντας λόγο και για προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ., δίνοντας το στίγμα για το πού θα επικεντρωθεί η κυβέρνησή του.

Αναλύοντας τη θέση της Ν.Δ. για τη φορολογική και την ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα σημερινά επίπεδα επιβαρύνσεων είναι τελείως παράλογα. Έχουμε μιλήσει για ένα νέο ασφαλιστικό τριών πυλώνων και έχουμε μιλήσει επίσης για την ανάγκη να υπάρχει ένα ανώτατο όριο φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά έναν συντελεστή κοντά στο 50%, διότι αλλιώς οι ασφαλιστικές εισφορές γίνονται ουσιαστικά διπλή φορολογία χωρίς πραγματική ανταπόδοση. Γι’ αυτό και έχουμε δεσμευτεί και για τους ελεύθερους επαγγελματίες να κατεβάσουμε τα πλαφόν της φορολόγησης, αλλά αυτό χρειάζεται μία συνολική, νέα, φρέσκια ματιά στο ασφαλιστικό μας σύστημα».

Κλείνοντας την ομιλία του και παράλληλα την αναφορά του στους εργαζομένους, είπε: «Να πάρουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ένα πλαίσιο γνώσεων και να προσαρμόσουμε τις γνώσεις που έχουν σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει. Διότι υπάρχει ένας κίνδυνος η αγορά να φύγει προς τα πάνω και οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους εργαζομένους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη η οποία θα δρομολογηθεί. Άρα δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της κατάρτισης, των δεξιοτήτων και του ανθρώπινου δυναμικού και αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά όλους, από τον πρόεδρο του Σ.Ε.Β. μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο των 400 ευρώ».

Έκανε δε σαφές ότι στόχος της Ν.Δ., όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελεί η διά βίου μάθηση, η επανακατάρτιση σε νέα αντικείμενα, κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί την απαραίτητη θεραπεία στην ανεργία. Αντιθέτως με αυτό τον τρόπο οι άνεργοι έχουν οδηγηθεί σε ένα κυνήγι δεξιοτήτων που ελάχιστες φορές τους έχει ωφελήσει ουσιωδώς.

Ο κ. Φέσσας, πρόεδρος του Σ.Ε.Β., στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου χαρακτήρισε ως απαραίτητες τις επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των προηγούμενων χρόνων. Τόνισε μάλιστα: «Όσο συντομότερα το πετύχουμε (αύξηση 20% του Α.Ε.Π. μέσω επενδύσεων), τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών θα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη, καλώντας σε «αποφυγή της οπισθοδρόμησης στις εργασιακές ρυθμίσεις», αλλά και σε «περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία». Προτάσεις οι οποίες δεν είναι καινούργιες, καθώς αποτελούν πάγιες απαιτήσεις του Σ.Ε.Β. και οι οποίες (κάποιες από αυτές) υλοποιήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.

Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα στην Ε.Ε.

Φυσικά τα φουσκωμένα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα μπορούσαν να μην προκαλέσουν ικανοποίηση και στο εξωτερικό. Ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Π. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τα στοιχεία, επιβράβευσε την κυβέρνηση λέγοντας: «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Γιούρογκρουπ, που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι».

Στο προσεχές Γιούρογρουπ θα γίνει η αποτίμηση της «προόδου» αναφορικά με την 4η «αξιολόγηση». Στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την «ελάφρυνση» των δόσεων, για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και για τη διασύνδεσή τους με τους ρυθμούς ανάκαμψης του Α.Ε.Π. Για το ζήτημα του χρέους, αλλά και για το νέο «εποπτικό πλαίσιο» οι αποφάσεις αναμένονται «τον Ιούνιο, όταν όλα τα στοιχεία του πακέτου θα είναι στη θέση τους» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε πρώτα την αξιολόγηση».

Η πραγματική διάσταση των πραγμάτων από τον πρωθυπουργό

Από τη μεριά μας οφείλουμε να πούμε «μπράβο» στον πρωθυπουργό, καθώς έδωσε την πραγματική διάσταση της κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει και «η καθαρή έξοδος δεν σημαίνει ότι ξαφνικά μεμιάς θα περάσουμε τις πύλες του παραδείσου, ότι θα επιστρέψουμε μεμιάς σε μέρες αφθονίας και σπατάλης», προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ξεκόψει οποιαδήποτε προσδοκία για το ορατό μέλλον. Άλλωστε, όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει το μείζον, που είναι «η ανάκαμψη της οικονομίας και η στήριξη των αποκλεισμένων, η στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων», παρουσιάζοντας ως επιτυχία τη σημερινή κατάσταση των εργαζομένων με μισθούς πείνας για τη συντριπτική πλειονότητα, με την ανεργία στο 20% και χωρίς καμία διάθεση για ανάκτηση των απωλειών.

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος
Δημοσιογράφος – «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn