×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 734

pirosvestikh.jpg

Παρουσιάστηκε το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος ανέπτυξαν τις ουσιαστικές πτυχές του προγράμματος, τα οφέλη και τη σημασία που έχει τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για τους ωφελουμένους. Η παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος από 2 υπουργικά στελέχη και έναν υφυπουργό φανερώνει τη βαρύτητα που προσδίδει η κυβέρνηση σε τέτοιου είδους προγράμματα, κάτι που αποδεικνύει ότι πλέον διανύουμε μία άτυπη και ήπιας μορφής προεκλογική περίοδο.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 32 εκ. ευρώ, πρόκειται να απασχολήσει 5.066 ωφελουμένους, οι οποίοι πρόκειται να τοποθετηθούν στις δασικές υπηρεσίες της χώρας που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Επίσης έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα μέσα ατομικής προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.

Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου: «Πρώτο μας μέλημα ήταν και εξακολουθεί να είναι η μείωση της ανεργίας. Στον στόχο αυτό νομίζω ότι ανταποκρινόμαστε ολοένα και περισσότερο. Με τα προγράμματα που υλοποιούμε στοχεύουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή στους ανέργους άνω των 50 ετών, αλλά και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας εντάσσεται και το καινοτόμο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών, το οποίο εκτός από την απασχόληση των ανέργων έχει και ένα καθαρό κοινωνικό αποτύπωμα».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σχεδιάστηκε και από τα δύο υπουργεία, έχοντας ως βασικό στόχο τη συμπλήρωση των θέσεων, ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες ανάγκες των δασικών υπηρεσιών, αλλά στοχεύοντας παράλληλα και στην απασχόληση και στην κατάρτιση των ανέργων σε ένα αντικείμενο που έχει μέλλον στην Ελλάδα. Όπως ισχυρίστηκε η υπουργός, η εμπειρία που θα αποκομίσουν οι άνεργοι μπορεί να τους βοηθήσει στη μόνιμη ένταξή τους στην αγορά εργασίας σε αυτό τον τομέα. Οι ωφελούμενοι θα παράσχουν υπηρεσίες για την προστασία των δασών, αλλά και τη διαχείριση των ήδη καμένων περιοχών. Αυτό σαφώς σημαίνει μία καλύτερη προστασία της χώρας απέναντι σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σαφώς συνεπάγεται ιδιαίτερα οφέλη τόσο για τους ωφελουμένους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες κάθε καλοκαίρι βρίσκονται υπό το έλεος των εμπρηστών.

Στο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει χρονική διάρκεια 8 μηνών, πρόκειται επίσης να χορηγηθεί βεβαίωση εκπαίδευσης από τα δασαρχεία στα οποία θα απασχοληθούν οι ωφελούμενοι και παράλληλα θα προσμετράται η προϋπηρεσία τους από το Α.Σ.Ε.Π. για μελλοντικά παρόμοια προγράμματα.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, για πρώτη φορά υλοποιήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με ζητήματα περιβάλλοντος σε τόσο μεγάλη έκταση. Συνέχισε μάλιστα, λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα μέσα από τη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο θα σχεδιάσουν παρόμοιες δράσεις, οι οποίες από τη μία θα επαναφέρουν ανθρώπους στην εργασία και από την άλλη θα αφήνουν εμφανές ένα κοινωνικό αποτύπωμα.

«Πλέον έχουμε και τη θεσμική, αλλά και την υπηρεσιακή ικανότητα να σχεδιάσουμε και πιο στοχευμένα προγράμματα» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος, δίνοντας έμφαση στην ανεργία των νέων και ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων πτυχιούχων. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκουν είναι να μην υπάρξουν ξανά προγράμματα όπως αυτά που υπήρχαν παλαιότερα, τα οποία ανέπτυσσαν και διατηρούσαν ένα πελατειακό κράτος χωρίς κανένα κοινωνικό αποτύπωμα και χωρίς καμία ουσιαστική ασφαλιστική και εργασιακή υποστήριξη των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτά.

Από τη μεριά του  υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως μία τομή στον χώρο της διαχείρισης δασοπονίας. Η εργασία των ωφελουμένων θα αφορά στη δράση τους σε αντιπυρικές ζώνες, στον καθαρισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων, αλλά και στην ανάπτυξη οικολογικών δραστηριοτήτων προφύλαξης του οικοσυστήματος αυτών των χώρων. Όπως δήλωσε ο κ. Φάμελλος, οι 5.066 εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα θα αναζωογονήσουν δασικές υπηρεσίες που σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα στελέχωσης.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά υπό την αιγίδα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής η συζήτηση για μία εθνική στρατηγική για τα δάση. Τέλος, ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι.

Οι ειδικότητες

Από το σύνολο των 5.066 θέσεων οι 300 θα απευθύνονται σε πτυχιούχους δασολόγους και δασοπόνους, ενώ οι 302 σε ειδικούς δασικής προστασίας. Επιπλέον θα προσληφθούν 3.943 εργάτες, όπως και κάποιοι οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων, διοικητικοί κ.λπ.

Η κατάσταση που επικρατεί

Η κατάσταση που δυστυχώς επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι επιεικώς τραγική. Η Δασική Υπηρεσία είναι απαξιωμένη, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι αδυνατούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των δασικών εκτάσεων εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης. Η συνεχής υποχρηματοδότηση και η απαξίωση που υφίστανται οι δασικές υπηρεσίες έχουν οδηγήσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρων περιοχών.  Οπότε, ακόμα και αν για 8 μήνες υπάρχει αυξημένο προσωπικό και καλυφθούν πραγματικές ανάγκες, τι θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η 8μηνη σύμβαση; Η προστασία των δασών και η ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των δασικών υπηρεσιών απαιτεί μόνιμο και εξιδεικευμένο προσωπικό, το οποίο θα έχει πλήρη εργασιακά δικαιώματα και δεν θα περιμένει κάθε αντιπυρική περίοδο για να ελπίζει σε μία θέση εργασίας.

Η ανακύκλωση των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα όπως αυτός των δασών δημιουργούν αυτό ακριβώς που κατηγορεί η τωρινή κυβέρνηση: ανθρώπους που μεταφέρονται από την εργασία στην ανεργία και τούμπαλιν με ημερομηνία λήξης και με αβέβαιο μέλλον.

Ο θλιβερός απολογισμός των πυρκαγιών του 2017 αποδεικνύει ότι η ανάγκη για μόνιμους εργαζομένους και όχι για ανακυκλωμένα προγράμματα με ημερομηνία λήξης είναι πραγματική. Οι πυρκαγιές σε Μαραθώνα, Αμαλιάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο πρόσθεσαν δεκάδες δασικές εκτάσεις σε όσες αφέθηκαν στην καταστροφή και στο έλεος των πυρκαγιών. Ο κατάλογος με τα καμένα στρέμματα δεν θα έχει τελειωμό αν καταμετρήσουμε όλα τα πύρινα μέτωπα που καταγράφηκαν μόνο πέρυσι. Τραγικά παραδείγματα δυστυχώς υπάρχουν πολλά στη χώρα μας, με τις καταστροφικές πυρκαγιές να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κίνδυνους που αντιμετωπίζουμε ως χώρα κάθε καλοκαίρι.

Οι δασικές υπηρεσίες εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ξεκάθαρα ότι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που τους παρουσιάζονται με πρόσκαιρα «τσιρότα». Ακόμα μία κυβέρνηση δεν κοιτάζει κατάματα το πρόβλημα και δυστυχώς ακόμα μία χρονιά με μαθηματική ακρίβεια θα έχουμε τραγικά περιστατικά.

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος
Δημοσιογράφος – «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn