×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 734

douleiaapotospiti.JPG

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα Workmonitor, που πραγματοποίησε πριν λίγο χρονικό διάστημα η εταιρία Randstad. Η έρευνα αφορά στις απόψεις των Ελλήνων εργαζομένων σχετικά με την εργασία στο γραφείο κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας, τα συναισθήματά τους σχετικά με την εμφάνιση του νέου τρόπου εργασίας, καθώς και τον τριμηνιαίο επαναλαμβανόμενο δείκτη κινητικότητας, φόβου απώλειας εργασίας και εργασιακής ικανοποίησης για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Με τον παραδοσιακό τρόπο συνεχίζει και εργάζεται η πλειονότητα των Ελλήνων

Αν και βρισκόμαστε στην εποχή του internet, όπου όλα έρχονται κοντά μας με το πάτημα ενός κουμπιού, αυτό ελάχιστα έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν να εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Από τους ερωτηθέντες η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι το 75%, δήλωσαν πως συνεχίζουν να εργάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή στο γραφείο κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας, ενώ μόλις το 35% δήλωσαν πως έχουν περάσει πλέον σε μία μορφή ευελιξίας, ώστε να μπορούν να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο και οποιαδήποτε ώρα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το 65% ξεκαθάρισαν ότι προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας στην Ελλάδα, μία άποψη που αποδεικνύει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αφομοιωθούν στην ελληνική κοινωνία πρακτικές και αντιλήψεις του εξωτερικού.

Ισορροπία εργασιακής – προσωπικής ζωής

Αν και το 65% των Ελλήνων δήλωσαν πως προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας, όταν έχουν να απαντήσουν στο ζήτημα «ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Έτσι λοιπόν το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τους αρέσει η μορφή ευέλικτης εργασίας, καθώς κατ’ αυτό τον τρόπο τους είναι πιο εύκολο να διατηρήσουν την απαραίτητη ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής. Μάλιστα το 74% δήλωσαν ότι θα το προτιμούσαν επειδή αυξάνει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και την εργασιακή ικανοποίηση. Από την άλλη μεριά το 47% των Ελλήνων εργαζομένων ανέφεραν ότι η ευέλικτη εργασία προκαλεί μεγάλη πίεση στην προσωπική τους ζωή, καθώς δείχνουν διαρκώς συνδεδεμένοι με τη δουλειά τους.

Εργασία από το σπίτι

Μάλιστα, πάντα στο πλαίσιο της παραπάνω κατηγορίας, το 67%  δήλωσαν πως θα προτιμούσαν να εργάζονται από το σπίτι ή ακόμα και κάποια άλλη τοποθεσία, τη στιγμή μάλιστα που στο 42% των ερωτηθέντων παρέχεται από τον εργοδότη όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός που είναι αναγκαίος προκειμένου να εργαστούν στο μέρος της επιλογής του. Όμως το 75% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι, αν και θα ήθελαν πολύ να εργάζονται από το σπίτι ή από κάποια άλλη τοποθεσία, δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

 

Προσωπική επαφή

Στην Ελλάδα το 59% δήλωσαν ότι πραγματοποιούν τακτικά προσωπικές συναντήσεις στο γραφείο προκειμένου να τους κρατούν όλους ενήμερους. Μόνο το 31% των εργαζομένων στην Ελλάδα δήλωσαν ότι πραγματοποιούν τακτικά on-line ή εικονικές ομαδικές συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να τους κρατούν όλους ενήμερους.

Εργασιακή αυτονομία

Το 59% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσαν ότι έχουν μεγάλη ελευθερία στο να οργανώνουν και να θέτουν προτεραιότητες όσον αφορά στην ίδια τους την εργασία. Το 51% δήλωσαν ότι ο/η προϊστάμενός/η τους τους λέει πώς να θέτουν προτεραιότητες στη δουλειά τους. Τέλος, το 63% δήλωσαν ότι ο/η προϊστάμενός/η τους τους λέει τι να κάνουν.

Ο δείκτης κινητικότητας στην Ελλάδα παρουσιάζει μία μικρή μείωση

Ο δείκτης κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας υπολογίζει τον αριθμό των εργαζομένων που αναμένουν να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ο δείκτης βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του υπαλλήλου, τον φόβο απόλυσης, την ανάγκη του για νέες προσωπικές προκλήσεις, καθώς και το επίπεδο αισιοδοξίας που έχει ότι θα βρει απασχόληση σε νέο εργοδότη.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσδοκία των Ελλήνων εργαζομένων να απασχοληθούν σε νέο εργοδότη τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκε ελάχιστα. Ο δείκτης κινητικότητας για την Ελλάδα μειώθηκε κατά 1 μονάδα, στο 103, για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ο παγκόσμιος δείκτης κινητικότητας παρέμεινε σταθερός στις 109 μονάδες για ακόμα μία φορά. Αυτό το τρίμηνο υψηλότερα ποσοστά κινητικότητας παρατηρήθηκαν στη Νορβηγία (+7), στη Σιγκαπούρη (+5) και στη Γερμανία (+4). Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης παρατηρήθηκαν στον Καναδά (-7), στην Τουρκία (-6) και στην Ιταλία (-5). Δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στα ποσοστά κινητικότητας στην Αργεντινή, στη Χιλή, στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ, στην Ινδία, στη Δανία, στην Ουγγαρία και στην Πορτογαλία.

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα

Το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα οι οποίοι άλλαξαν εργασία τους τελευταίους 6 μήνες μειώθηκε κατά 1%, δηλαδή ανήλθε στο 22%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι βασικοί λόγοι αλλαγής εργασίας είναι: αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών συνθηκών (29%), δυσαρέσκεια με τον εργοδότη (14%) και αλλαγή εργασίας λόγω οργανωτικών περιστάσεων (12%). Ο αριθμός των ατόμων στην Ελλάδα που αναζητούν νέα θέση εργασίας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 κατά 1%, σχηματίζοντας ένα ποσοστό 31%. Το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους, ένα ποσοστό μείωσης 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αναλυτικότερα το 40% της ηλικιακής ομάδας 35-44 φοβούνται ότι θα χάσουν την εργασία τους, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 με ποσοστό 39%. Το 41% αυτών που εξέφρασαν τον μεγαλύτερο φόβο απόλυσης ανέφεραν ότι έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα στην Ελλάδα η εργασιακή ικανοποίηση μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σχηματίζοντας ένα ποσοστό 66%.

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος – «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn